Χατζημαρκάκης: Η Ευρώπη μπορεί να γίνει ηγέτιδα δύναμη στο υδρογόνο

17 10 2023 | 08:16Energypress

Εάν μια πολιτική υδρογόνου χρησιμοποιηθεί στρατηγικά σωστά, η Ευρώπη θα ενισχύσει σημαντικά τον ενεργειακό της ρόλο και θα καταστεί ηγέτιδα δύναμη υδρογόνου τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου «Hydrogen Europe» Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Τα παραπάνω τόνισε ο κ Χατζημαρκάκης στην πρώτη συνάντηση διαλόγου για το υδρογόνο στην Ευρώπη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Τρίτης στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Η συνάντηση έγινε στο κεντρικό κτίριο Μπερλεμόν με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Επίτροπο Μάρος Σέφκοβιτς, να μιλούν για το επόμενο βήμα της υλοποίησης του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επιχειρηματίες και εκπρόσωποι οργανισμών που ασχολούνται με την τεχνολογία του υδρογόνου. Ανάμεσά τους ήταν και τα δυο γνώριμα πρόσωπα για την περιοχή, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης από το Hydrogen Europe και ο Βασίλης Γρηγορίου, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Advent Technologies.

 

«Το υδρογόνο μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στη μετάβαση για κλιματική ουδετερότητα. Μπορεί να τροφοδοτήσει τις βαριές βιομηχανίες, να χρησιμοποιηθεί για την κίνηση φορτηγών και πλοίων και να χρησιμοποιηθεί στην αεροπορία και όλα αυτά με σχεδόν μηδενικές εκπομπές. Το καθαρό υδρογόνο δείχνει ότι μπορούμε να συμβιβάσουμε την οικονομία μας με την υγεία του πλανήτη μας. Και αυτός είναι ο λόγος που θέσαμε το υδρογόνο στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» ανέφερε στην ομιλία της κατά την έναρξη του διαλόγου η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Μιλώντας για το τι έχει συμβεί στην Ευρώπη στον τομέα αυτό, μίλησε για την δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για το υδρογόνο όπως για το πόσο καθαρό υδρογόνο πρέπει να παράγεται και τι πρέπει να εισάγεται και να καταναλώνεται στα κράτη μέλη μέχρι το 2030. Αναφέρθηκε στη νομοθεσία τονίζοντας πως σχεδόν έχει ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο, τονίζοντας πως «μόνο ό,τι μετριέται, γίνεται» και είπε πως επιταχύνθηκαν οι αδειοδοτήσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δίκτυα. «Σύντομα θα έχουμε ένα πλήρες σύνολο σαφών κανόνων, για να υποστηρίξουμε την αναδυόμενη αγορά υδρογόνου μας. Είμαστε η μόνη ήπειρος όπου συμβαίνει αυτό» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Η κ. φον ντερ Λάιεν μίλησε για επενδύσεις μέσω του NextGenerationEU και του RepowerEU σε κοιλάδες και τρένα υδρογόνου και ανέφερε πως ήδη η Κομισιόν έχει εγκρίνει 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικές ενισχύσεις για 80 έργα υδρογόνου σε ολόκληρη την ΕΕ. «Θα έχουμε τις πρώτες μας δημοπρασίες της Τράπεζας Υδρογόνου ήδη τον επόμενο μήνα. Θα στηριχθούν με 800 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Αυτό το σύστημα δημοπρασιών θα ανταμείψει τις πιο καινοτόμες και ανταγωνιστικές εταιρείες, οι οποίες μπορούν να παράγουν υδρογόνο με το χαμηλότερο κόστος. Θα καλύψουμε το κενό μεταξύ του κόστους παραγωγής σας και της τιμής που η αγορά είναι επί του παρόντος διατεθειμένη να πληρώσει. Και αυτό θα δημιουργήσει έναν ενάρετο κύκλο – όπου η αγορά υδρογόνου κλιμακώνεται και οι τιμές καταναλωτή μειώνονται. Το καθαρό υδρογόνο μπορεί να γίνει mainstream. Και αυτό θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, νέες οικονομίες κλίμακας και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες στον διάλογο, είπε πως το έργο της Ευρώπης για το υδρογόνο «τώρα αρχίζει» και μίλησε με ενθαρρυντικά λόγια για τις επενδυτικές προσπάθειες που γίνονται. «Και η ανταπόκριση από τον ιδιωτικό τομέα ήταν συντριπτική. Η Ευρώπη προσελκύει τώρα περισσότερες επενδύσεις σε καθαρό υδρογόνο από τις ΗΠΑ και την Κίνα μαζί. 38 εργοστάσια καθαρού χάλυβα λειτουργούν ή σχεδιάζονται, όλα με υδρογόνο. Όταν ξεκινήσαμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δεν είχαμε καμία. Τα πρώτα λεωφορεία και τρένα υδρογόνου κυκλοφορούν στις πόλεις και τις περιφέρειές μας. Τα ευρωπαϊκά λιμάνια αγωνίζονται για την κατασκευή υποδομών και διαδρόμων υδρογόνου. Ωστόσο, το έργο μας απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. Αντίθετα, μόλις αρχίζει. Ακόμα πολλά εμπόδια στέκονται στο δρόμο σας» είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την κ. φον ντερ Λάιεν, υπάρχουν 67 GW χωρητικότητας ηλεκτρόλυσης σε εξέλιξη, ισχύς πολύ πάνω από τον φιλόδοξο στόχο που έθεσε η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία των 40 GW έως το 2030 και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συνεργαστούν με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Σέφκοβιτς και να συζητήσουν για τις νέες ιδέες που υπάρχουν και το κατά πόσο είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν. «Για παράδειγμα, έχω προτείνει στην ομιλία μου για την κατάσταση της Ένωσης να αντιγράψουμε με καθαρό υδρογόνο αυτό που κάνουμε επί του παρόντος με το αέριο. Θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε τη ζήτηση, σε εθελοντική βάση, με στόχο να αυξήσουμε τη ζήτηση, να την κάνουμε πιο ορατή και να την ταιριάξουμε με τη μελλοντική παραγωγή υδρογόνου. Σήμερα θα θέλαμε να ακούσουμε τη γνώμη σας και τις απόψεις σας. Θέλουμε όμως να ακούσουμε και τις προτάσεις σας. Σχετικά με τους κινδύνους και τις ανάγκες που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας. Σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζετε. Σχετικά με το πώς να βελτιωθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και να κινητοποιηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις» ανέφερε η ίδια.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε λίγες μέρες στις  20-24 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η Εβδομάδα Υδρογόνου που στόχο έχει την προώθηση του πράσινου υδρογόνου και διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Υδρογόνου « Hydrogen Europe »