Χαντάβας: Αργή η πορεία στην πράσινη μετάβαση – Πού «σκοντάφτει» η Ελλάδα
Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ευρώπη και η Ελλάδα κατά την ενεργειακή μετάβαση αναφέρθηκε ο κ. Αριστοτέλης Χαντάβας, CEO στην Principia και Πρόεδρος της SolarPower Europe μιλώντας το μεσημέρι της Πέμπτης στο 6ο Renewable & Storage Forum που διοργανώνει το energypress.gr.
Αναλύοντας το τοπίο στην παγκόσμια αγορά, σημείωσε ότι το ζήτημα που ανακύπτει είναι η ταχύτητα με την οποία βαδίζουμε προς την ενεργειακή μετάβαση. Για παράδειγμα, η Κίνα κάνει άλματα στον τομέα της πράσινης ενέργειας και πέρυσι εγκατέστησε 300 γιγαβάτ ενώ η Ευρώπη και η Αμερική εγκατέστησαν από 40 και 50 η καθεμία. Όπως σημείωσε, η πράσινη ενέργεια δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αλλά η Ευρώπη αντιμετωπίζει κάποιες ιδιαιτερότητες. Η βασική της παθογένεια είναι ότι αποτελείται από 27 χώρες οι οποίες είναι αδύνατον να χαράξουν μια κοινή πολιτική και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προχωρά πιο αργά. Στο ίδιο πλαίσιο, ανασταλτικά λειτουργεί και η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας (λόγω του ανταγωνισμού της αυτοκινητοβιομηχανίας και της έλλειψης φθηνής ενέργειας που συνήθιζε να προμηθεύεται από τη Ρωσία).
Εξειδικεύοντας την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Χαντάβας επεσήμανε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει συγκεκριμένες προκλήσεις. Από τη μία υπάρχει σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο αγοράς και φορέων μια ομοφωνία για την πράσινη μετάβαση. Όπως σημείωσε, τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει άλματα σε πολλούς τομείς επενδύσεων όπως είναι π.χ το κόστος του εξοπλισμού που έχει μειωθεί αλλά κάποια άλλα θέματα λειτουργούν σήμερα χειρότερα σε σχέση με το παρελθόν. Πριν από 20 χρόνια, όπως εξήγησε, ήταν πιο εύκολο να αναπτυχθούν έργα καθώς ο δημόσιος τομέας λειτουργούσε πιο γρήγορα. Την προηγούμενη πενταετία προσελκύσαμε το ενδιαφέρον των επενδυτών αλλά δεν κάναμε τον βέλτιστο σχεδιασμό (ως προς την επιλογή των τεχνολογιών, των σημάτων, ρυθμίσεων κλπ). Όταν αλλάζει ένας νόμος και υπάρχουν συνεχείς υπουργικές αποφάσεις και αναδιαμορφώνεται το παιχνίδι, αυτό δημιουργεί στρέβλωση και οδηγεί σε αποθάρρυνση των επενδυτών και σε περικοπές.
Το θέμα των περικοπών και της αποθήκευσης έχει μείνει πίσω και σε σχέση με πέρυσι υπάρχουν δεκαπλάσιες περικοπές, υποστήριξε ο κ. Χαντάβας. «Ποιο είναι το πλαίσιο διαφάνειας με το οποίο θα ενημερωνόμαστε για τις περικοπές, την αποζημίωση;», ανέφερε. Όπως εξήγησε, τα θέματα αυτά ανησυχούν τις εταιρείες και τους επενδυτές και για αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει και να δώσει λύσεις.
Η εξέλιξη της ζήτησης
Για το θέμα της ζήτησης, ο κ. Χαντάβας εκτίμησε ότι θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια και ότι η Ευρώπη κινείται καλά αλλά αργά.
«Η ζήτηση εκτιμώ ότι θα αυξηθεί. Από εκεί και πέρα, θα είναι μεγάλη μας αποτυχία εάν δεν αυξηθεί. Η αύξηση της ζήτησης δεν είναι μόνο για να μην έχουμε περικοπές ή να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των παραγωγών. Σημαίνει τι η χώρα προχωρά γρήγορα προς τον εξηλεκτρισμό και γίνεται πιο ανταγωνιστική στον τρόπο που λειτουργεί, στο κόστος που θα μειώνεται για τον καταναλωτή και σημαίνει ότι θα έχουμε καταφέρει να τροφοδοτούμε με ηλεκτρικό ρεύμα τη βιομηχανία, να έχουμε καινούρια data center, ΑΠΕ, ηλεκτροκίνηση. Εάν δεν το καταφέρουμε , ως οικονομία θα γίνουμε δεύτερης ή τρίτης ταχύτητας », σημείωσε σχετικά.