Χάμπεκ: Bγείτε από την ...«comfort zone»

11 09 2023 | 14:22Energypress

«Βγείτε από την comfort zone του εφησυχασμού!» ή με απλά λόγια «μην επαναπαύεστε στις ανέσεις και την ευκολία σας». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που επέλεξε να στείλει από το βήμα του γερμανικού Kοινοβουλίου προς τους Γερμανούς πολίτες και κυρίως τους οικονομικούς και βιομηχανικούς παράγοντες της χώρας ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο Πράσινος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, παίρνοντας τον λόγο στο πλαίσιο της γενικής διαβούλευσης για τον προϋπολογισμό του 2024, θέλησε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Γερμανίας ως βιομηχανικής χώρας και επενδυτικού προορισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο παρά τα σημαντικά, τρέχοντα προβλήματα που σχετίζονται με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρά τις δυσχέρειες  της γερμανικής οικονομίας, η χώρα παραμένει «ισχυρή» και «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για ξένους επενδυτές».

Στόχος μια «νέα ευημερία»

Όμως δεν αρκεί η Γερμανία να πατάει μόνο πάνω στις δάφνες του βιομηχανικού παρελθόντος της. Θα πρέπει, κατά τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, να απελευθερωθεί πια η οικονομική δύναμη της Γερμανίας και να ανανεωθεί η αντίληψη περί ευημερίας, εστιάζοντας στην προοπτική νέων, σχεδιαζόμενων επενδύσεων ύψους 80 δις ευρώ.

Μετά την υπέρβαση του περσινού δύσκολου ενεργειακού χειμώνα και την κρατικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού Uniper, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί τώρα στην επίλυση διαθρωτικών προβλημάτων: την έλλειψη εργαζομένων, τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου και την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης ειδικά στον τομέα της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μόλις χθες μάλιστα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ένα νέο «Σύμφωνο για τη Γερμανία» από κοινού με τα 16 γερμανικά κρατίδια με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης που θα αρμόζει στις απαιτήσεις των καιρών.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης Γενς Σπαν έριξε εκ νέου πυρά προς τη γερμανική κυβέρνηση. «Το πρόβλημα δεν είναι ότι διανύουμε μια κρίση, η οποία απαιτεί μεγάλη αλληλεγγύη. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία δεν λειτουργεί στην κρίση», ανέφερε σχολιάζοντας τις εξαγγελίες περί νέου «Συμφώνου για τη Γερμανία».

 

σ