Το Χαλάνδρι ανάμεσα στις 11 Ευρωπαϊκές πόλεις του τελευταίου κύκλου των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων.

09 07 2020 | 09:25

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το γαλλικό περιφερειακό συμβούλιο Hauts-de-France, ως διαχειριστική αρχή των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA), εξέδωσαν τα αποτελέσματα της 5ης και τελευταίας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων.

Τα επιλεχθέντα έργα, που προέρχονται από τις Βρυξέλλες, τη Γάνδη και το Leiedal (Βέλγιο), τη Σόφια (Βουλγαρία), το Χαλάνδρι (Ελλάδα), τη Βουδαπέστη (Ουγγαρία), τη Φερράρα και τη Βερόνα (Ιταλία), το Tilburg (Κάτω Χώρες), το Κόζιτσε (Σλοβακία) και την Αλμερία (Ισπανία), θα λάβουν περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Τα έργα αφορούν τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά, την ποιότητα του αέρα, την κυκλική οικονομία και τις δημογραφικές αλλαγές.

Η Επίτροπος Ελίζα Φερέιρα, αρμόδια για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα η ΕΕ βοηθά 11 επιπλέον πόλεις να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε λύσεις που αλλάζουν την ζωή των πολιτών. Οι πόλεις αυτές θα μας δείξουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπιστούν ζητήματα που εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους πολίτες, όπως η ποιότητα του περιβάλλοντός τους, και θα αποτελέσουν παραδείγματα που μπορούν να αναπαραχθούν σε όλη την ΕΕ».

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιτυχείς προτάσεις έργων του τελευταίου αυτού κύκλου εδώ, και ανάμεσά τους η πρόταση Cultural H.ID.RA.N.T του Δήμου Χαλανδρίου, που παίρνει επιχορηγήση € 3.133.296 με πολλούς Έλληνες εταίρους. Σημειώνεται ότι στα 5 χρόνια των UIA, μόνο άλλοι τρεις ελληνικοί δήμοι έτυχαν επιχορήγησής από το πρόγραμμα: η Αθήνα, ο Πειραιάς και το Ηράκλειο.

Τα επιλεχθέντα 11 έργα έρχονται να προστεθούν στα υπόλοιπα 75 έργα που έχουν επιλεγεί στο πλαίσιο των αστικών καινοτόμων δράσεων 2014-2020. Για την τελευταία πρόσκληση, η περιφέρεια Hauts-de-France έλαβε 222 αιτήσεις από 23 κράτη μέλη, αλλά λόγω της αυστηρής επιλογής και των κριτηρίων, σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό, μόνο 14 από αυτές πέρασαν στην short-list που εξετάστηκε για τα τελικά αποτελέσματα.

Γιατί όμως ένα «μικρό» πρόγραμμα όπως οι Αστικές Καινοτόμες Δράσεις είναι τόσο σημαντικό;

Τώρα που όλες οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων έχουν ολοκληρωθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η περιφέρεια Hauts-de-France θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην αξιολόγηση αυτών των εμπειριών ως πηγών έμπνευσης για την πολιτική συνοχής 2021-2027 μέσω μιας στρατηγικής για τη διαχείριση της γνώσης από τις αστικές καινοτόμες δράσεις.

Στο μέλλον, η άμεση στήριξη των αστικών αρχών, ώστε να καινοτομήσουν και να διαμορφώσουν τις πόλεις του αύριο, θα αποτελέσει μέρος της ευρωπαϊκής αστικής πρωτοβουλίας 2021-2027.

Αποτελούν δηλαδή ένα πρότυπο, μια ομάδα πιλοτικών έργων που θα εμπλουτίσουν με τα διδάγματά τους την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Τί είναι οι Αστικές Καινοτόμες Δράσεις;

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 8 του κανονισμού σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το ΕΤΠΑ μπορεί να στηρίζει καινοτόμες δράσεις στον τομέα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε την Πρωτοβουλία Urban Innovative Actions (UIA) με σκοπό τον εντοπισμό και τη δοκιμή νέων λύσεων για την αντιμετώπιση ζητημάτων που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και είναι σημαντικά σε επίπεδο Ένωσης.

Κύριος στόχος της Πρωτοβουλίας UIA είναι, ως εκ τούτου, να παράσχει στις αστικές αρχές σε όλη την Ευρώπη χώρο και πόρους προκειμένου να δοκιμάσουν τολμηρές και μη αποδεδειγμένες ιδέες που αντιμετωπίζουν διασυνδεδεμένες προκλήσεις, καθώς και να πειραματιστούν όσον αφορά τρόπους με τους οποίους μπορούν οι ιδέες αυτές να ανταποκριθούν στην πολυπλοκότητα της πραγματικής ζωής. Τα έργα που θα λάβουν στήριξη πρέπει να είναι καινοτόμα, ποιοτικά, να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται με τη συμμετοχή βασικών ενδιαφερόμενων μερών, να είναι προσανατολισμένα στα αποτελέσματα και να μπορούν να μεταφερθούν.

Οι αστικές αρχές θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία που τους προσφέρεται από την Πρωτοβουλία UIA προκειμένου να απομακρυνθούν από «απλά έργα» (τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω «παραδοσιακών» πηγών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των βασικών προγραμμάτων του ΕΤΠΑ) και να τολμήσουν να μετατρέψουν φιλόδοξες και δημιουργικές ιδέες σε πρωτότυπα τα οποία μπορούν να δοκιμαστούν σε πραγματικά αστικά περιβάλλοντα. Με άλλα λόγια, η UIA μπορεί να στηρίξει πιλοτικά έργα τα οποία είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνα για να χρηματοδοτηθούν από παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης, υπό την προϋπόθεση ότι είναι άκρως καινοτόμα και πειραματικά. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Πρωτοβουλίας UIA από το ΕΤΠΑ ανέρχεται σε περίπου 372 εκατομμύρια ευρώ.

Τα έργα UIA επιλέγονται μέσω ετήσιων Προσκλήσεων Υποβολής Προτάσεων από το 2015 έως το 2020 επί ενός ή περισσότερων θεμάτων που προτείνει η Επιτροπή. Κάθε δράση μπορεί να λάβει συγχρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ ύψους έως 5 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο θα πρέπει να υλοποιείται εντός μέγιστης περιόδου 4 ετών.

Η Πρωτοβουλία UIA αποτελεί εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τελεί υπό την έμμεση διαχείριση της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ).

 

 

8 Iουλίου 2020

Euractiv