H Iνδία δίνει προτεραιότητα στην οικονομική της ανάπτυξη έναντι του μέλλοντος του πλανήτη
Πρωτοστάτησε στην αποδυνάμωση των δεσμεύσεων κατά του άνθρακα στη σύνοδο κορυφής COP26.
Τι και αν η πρωτεύουσα της είναι καλυμμένη από τοξική αιθαλομίχλη... Η Ινδία ηγήθηκε των προσπαθειών για την αποδυνάμωση των δεσμεύσεων κατά του άνθρακα στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα (COP26), με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι δίνει προτεραιότητα στην οικονομική της ανάπτυξη έναντι του μέλλοντος του πλανήτη.
Η τρίτη στον κόσμο μεγαλύτερη παραγωγός εκπομπών, συνεργάστηκε με την Κίνα για να μετριάσει τη διατύπωση και τους όρους σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα στη διάσκεψη της Γλασκώβης, πετυχαίνοντας έναν συμβιβασμό: Μια συμφωνία για το κλίμα που δεσμεύει τις χώρες να «καταργήσουν» αλλά όχι «σταδιακά» τη χρήση άνθρακα.
Η αντίσταση της Ινδίας σε πιο φιλόδοξους περιορισμούς της «βρώμικης» ενέργειας οφείλεται στην «εξάρτηση» της για φθηνά καύσιμα ώστε να τροφοδοτήσει την ακμάζουσα οικονομική της ανάπτυξη και να βγάλει εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες από τον κίνδυνο φτώχει
«Έχουμε έναν τεράστιο πληθυσμό που δεν έχει ακόμη φτάσει σε ένα βασικό ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαμράτ Σενγκούπτα, ειδικός στην κλιματική αλλαγή στο Κέντρο Επιστήμης και Περιβάλλοντος που εδρεύει στο Νέο Δελχί.
Η κατανάλωση άνθρακα έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία -μόνο η Κίνα καίει περισσότερο - και το καύσιμο εξακολουθεί να τροφοδοτεί το 70% του ηλεκτρικού δικτύου της Ινδίας.
Η κυβέρνηση κάνει τα... στραβά μάτια σε αυστηρότερους κανονισμούς για τα εργοστάσια άνθρακα ενώ μάλιστα πέρυσι ανακοίνωσε μια σειρά εμπορικών δημοπρασιών εξόρυξης για να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή.
«Σκληρός στόχος προς επίτευξη»
Τα αποτελέσματα του εθισμού της Ινδίας στα ορυκτά καύσιμα είναι ήδη έντονα αισθητά, με ένα πέπλο πυκνής γκρίζας ομίχλης να τυλίγει το Νέο Δελχί κάθε χειμώνα.
Οι εκπομπές άνθρακα των εργοστασίων και τα καυσαέρια των οχημάτων μπλέκονται με τον καπνό από τις φωτιές σε αγροκτήματα για να... πνίξουν τους 20 εκατομμύρια κατοίκους της μεγαλούπολης.
Μάλιστα, την ίδια μέρα που οι εκπρόσωποι της COP26 οριστικοποιούσαν την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, το Δελχί έκλεισε τα σχολεία του για μια εβδομάδα για να κρατήσει τα παιδιά μακριά από την τοξική αιθαλομίχλη.
Λόγω της αιθολομίχλης οφείλονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο θανάτοι στην Ινδία ετησίως όπως διαπίστωσε μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πιθανό να μειώσει το προσδόκιμο ζωής κατά περισσότερα από εννέα χρόνια για τέσσερις στους δέκα Ινδούς.
Η κυβέρνηση του Μόντι στοχεύει να μετριάσει το πρόβλημα αυξάνοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεσμευόμενη να κάνει την ηλιακή ενέργεια ισόποση του άνθρακα στο ενεργειακό «μείγμα» μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Ωστόσο, η Ινδία δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνολογία για να καλύψει τη ζήτηση για ηλιακούς συλλέκτες και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ακριβά εξαρτήματα από το εξωτερικό.
Προσπάθησε να τονώσει την εγχώρια παραγωγή ηλιακής τεχνολογίας ανεβάζοντας κατακόρυφα τους εισαγωγικούς δασμούς, μ′ αποτέλεσμα να αυξηθεί τελικά το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο «ηλιακός» στόχος του 2030 «είναι ένας τεράστιος και πολύ δύσκολος στόχος που πρέπει να επιτευχθεί», δήλωσε ο Σενγκούπτα του Κέντρου Επιστήμης και Περιβάλλοντος.
Η Ινδία υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι οι παραδοσιακές χώρες που ρυπαίνουν, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη, είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και τη χρηματοδότηση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος είπε στους αντιπροσώπους της COP26 το Σάββατο ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες «έχουν το δικαιώμα στην υπεύθυνη χρήση ορυκτών καυσίμων».
Ο Bhupender Yadav είπε ότι τα έθνη με μικρότερη ιστορικά ευθύνη για την κλιματική αλλαγή δεν πρέπει να τηρούν τα ίδια πρότυπα με τους μεγαλύτερους κατά κεφαλήν εκπομπές ρύπων στον κόσμο.
«Σε μια τέτοια κατάσταση, πώς μπορεί κανείς να περιμένει από τις αναπτυσσόμενες χώρες να δώσουν υποσχέσεις για σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων άνθρακα και ορυκτών καυσίμων;»
Η αποδυναμωμένη δέσμευση στην COP26 υιοθετήθηκε με βαθιά απροθυμία από άλλα έθνη, τα οποία ανυπομονούσαν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία μετά από δύο εβδομάδες μαραθώνιων διαπραγματεύσεων.
Άλλα αναπτυσσόμενα έθνη - συμπεριλαμβανομένων των νησιωτικών χωρών του Ειρηνικού που αντιμετωπίζουν την υπαρξιακή απειλή της ανόδου της στάθμης της θάλασσας ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη - αντιμετώπισαν με οργή τον ισχυρισμό ότι η παρέμβαση της τελευταίας στιγμής της Ινδίας έγινε για λογαριασμό τους.
Ο γενικός εισαγγελέας των Φίτζι, Aiyaz Sayed-Khaiyum εξέφρασε «όχι μόνο την έκπληξή μας, αλλά και την τεράστια απογοήτευση για τον τρόπο με την οποία έγινε».
Πηγή: phys.org
16 Νοεμβρίου 2021
huffpost greece