H Επιτροπή αναζητά «ισχυρή αντίδραση» στην πρόκληση της επεξεργασίας γονιδίων.

06 06 2019 | 07:31

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος για μια νέα πρωτοβουλία στην επεξεργασία γονιδίων για την αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), δήλωσε ο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος, Φιλ Χόγκαν.

«Αυτό που έκανε ο Επίτροπος Υγείας Βιτένις Αντριουκαΐτις είναι να συνεχίσει να λαμβάνει τις νομικές συμβουλές της Επιτροπής για την αξιολόγηση του αποτελέσματος» της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών, δήλωσε ο Χόγκαν μετά από συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 14 Μαΐου.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει ζητήσει από τα κράτη μέλη της ΕΕ να παράσχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να βοηθήσουν τη Κομισιόν να καταθέσει μια «ισχυρή απάντηση» στην απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ και να εκπονήσει μια νομοθετική απάντηση για την επόμενη Επιτροπή.

Οι νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών (NPBTs) προέκυψαν ως μια καινοτόμος γεωργική λύση την τελευταία δεκαετία, επιτρέποντας την ανάπτυξη νέων φυτικών ποικιλιών τροποποιώντας το DNA των σπόρων και των φυτικών κυττάρων.

Οι περιβαλλοντολόγοι τις αποκαλούσαν «κρυμμένες ΓΤΟ», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια συγκεκαλυμμένη απόπειρα της βιομηχανίας γεωργικών ειδών διατροφής να φέρουν τους ΓΤΟ στην Ευρώπη μέσω της πίσω πόρτας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) δήλωσε τον περασμένο Ιούλιο ότι οι οργανισμοί που λαμβάνονται με μεταλλαξιογένεση ή γενετική επεξεργασία, μια τεχνική αναπαραγωγής φυτών, είναι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ), οι οποίοι θα πρέπει επομένως να εμπίπτουν στην οδηγία για τους ΓΤΟ.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη Euractiv.com

 

 

 3 Ιουνίου 2019

δ