Green Tank: Το φυσικό αέριο σπάει τα "κοντέρ" στην ηλεκτροπαραγωγή και τον Φεβρουάριο - Σε εξαγωγές η μεγάλη αύξηση του καυσίμου

30 03 2025 | 13:37

Tον Φεβρουάριο 2025 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτό αέριο ήταν η δεύτερη υψηλότερη ιστορικά, μετά τον Ιούλιο 2021. Μάλιστα ήταν διπλάσια από τον περσινό Φεβρουάριο, με σαφές αντίκτυπο στη μέση μηνιαία χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία επίσης διπλασιάστηκε (153 €/MWh τον Φεβ. 2025 vs 73.6 €/MWh τον Φεβ. 2024). Η μεγάλη αύξηση του αερίου τους δύο πρώτους μήνες του 2025 (+2,115 GWh), κάλυψε πρωτίστως τις εξαγωγές και πολύ λιγότερο τη μείωση της καθαρής ενέργειας (-738 GWh από ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά).

Η παρούσα ανάλυση του Green Tank αφορά την ηλεκτροπαραγωγή σε ολόκληρη την επικράτεια και βασίζεται στα τελευταία διαθέσιμα μηνιαία δεδομένα του ΑΔΜΗΕ για το διασυνδεδεμένο δίκτυο (Φεβρουάριος 2025) και του ΔΕΔΔΗΕ για τα μη διασυνδεμένα νησιά (Ιανουάριος 2025). Επιπλέον, αξιοποιεί τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ για τη χαμηλή και μέση τάση, καθώς και για την εγκατεστημένη ισχύ συστημάτων αυτοπαραγωγής (Αύγουστος 2024). Για την ακριβέστερη προσέγγιση της ηλεκτροπαραγωγής από ΣΗΘΥΑ στη χαμηλή και μέση τάση, όπως και για τους συντελεστές χρησιμοποίησης φωτοβολταϊκών που απαιτούνται για την εκτίμηση της αυτοπαραγωγής, αξιοποιούνται τα δεδομένα του δελτίου του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) του ΔΑΠΕΕΠ ως τον Ιανουάριο του 2025. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικότερα τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε εδώ.

Tον Φεβρουάριο 2025 συνεχίστηκε η αυξητική πορεία του ορυκτού αερίου που είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2024. Με 2,472 GWh, η παραγωγή αερίου ήταν η δεύτερη υψηλότερη ιστορικά, μετά τον Ιούλιο 2021 (2,491 GWh).

Από την άλλη ο λιγνίτης με 439 GWh μειώθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Ιανουάριο 2025), αντιστρέφοντας την αυξητική τάση που είχε ξεκινήσει επίσης από τον Οκτώβριο 2024.

Όσον αφορά τις ΑΠΕ (κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά), με 1,691 GWh τον Φεβρουάριο 2025, συνεχίστηκε η καθοδική πορεία που είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο.

Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα η χώρα ήταν καθαρά εξαγωγική με 440 GWh. Τον Φεβρουάριο, η ποσότητα καθαρών εξαγωγών ήταν η δεύτερη υψηλότερη μηνιαία της τελευταίας δεκαετίας, μετά τον Νοέμβριο 2024 (-646 GWh).

Η μεγάλη αύξηση του ορυκτού αερίου είχε αρνητική επίδραση στις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά, καθώς τον Φεβρουάριο η μέση τιμή επόμενης ημέρας ήταν 153 €/MWh, διπλάσια από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι (73.6 €/MWh).

d