GR-Eco Islands: δυναμικές πράσινες επενδύσεις στα Δωδεκάνησα

Απάντηση όχι μόνο στην περιβαλλοντική πρόκληση αλλά και στις αυξήσεις τιμών και απόδειξη ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η μόνη μακροχρόνια σταθερή λύση, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το μοντέλο της Χάλκης που είναι το πρώτο νησί το οποίο εντάσσεται στην ελληνική πρωτοβουλία GR-Eco Islands.

Μιλώντας σε τελετή για την παρουσίαση των δράσεων που αλλάζουν το ενεργειακό και περιβαλλοντικό μοντέλο της Χάλκης, ο πρωθυπουργός σημείωσε τη δραστική μείωση των λογαριασμών ρεύματος για τους καταναλωτές (νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δημόσιες αρχές) που επιτυγχάνεται μέσω της ενεργειακής κοινότητας και της μεθόδου του ενεργειακού συμψηφισμού της κατανάλωσης ρεύματος, με την παραγωγή του φωτοβολταϊκού που έχει ήδη εγκατασταθεί στο νησί.

-«Έχω στα χέρια μου τους λογαριασμούς που δείχνουν τον μηδενισμό των ανταγωνιστικών χρεώσεων, χάρη στον συμψηφισμό. Αντίστοιχες μειώσεις θα δουν όλοι κάτοικοι του νησιού πολύ σύντομα στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος. Η κυβέρνηση πήρε άμεσα μέτρο ανακούφισης των καταναλωτών, μεσομακροπρόθεσμα, όμως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δύναμη του ήλιου, του ανέμου και της θάλασσας. Πολύ περισσότερο που η χώρα μας είναι προικισμένη με αυτές τις πηγές οι οποίες σπανίζουν σε άλλες χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Από σήμερα η Χάλκη και τα Δωδεκάνησα θα είναι τόποι δυναμικών επενδύσεων στην πράσινη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, πράγμα, που σημαίνει φθηνό ρεύμα και νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και απηύθυνε πρόσκληση σε όλα τα νησιά να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Χάλκης και να ενταχθούν στην πρωτοβουλία GR-eco islands, ενώ κάλεσε επίσης τις επιχειρήσεις να συμβάλουν στην μετάβαση των νησιών προς ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. «Τα νησιά που θα κινηθούν πιο γρήγορα θα έχουν πλεονέκτημα στην προσέλκυση τουριστών», είπε.
Παράλληλα στάθηκε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας οι οποίες ειδικά σε ακριτικές περιοχές καθιστούν τα νησιά ασπίδες για την άμυνα της χώρας και διπλωματικούς βραχίονες στο ισοζύγιο των νέων συσχετισμών στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

-«Στο Αιγαίο, είπε ο πρωθυπουργός, δεν υπάρχουν πια άγονες γραμμές» και προσέθεσε: «Η Χάλκη όμως πρέπει να είναι μόνον η αρχή. Σε αυτήν την κατεύθυνση το ελληνικό Δημόσιο θα δαπανήσει τα επόμενα χρόνια περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ, και βεβαίως η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων θα επιταχύνουν τη συγκεκριμένη προσπάθεια. Επιπλέον αναβαθμίζεται το τουριστικό προϊόν. Είναι δεδομένο πως η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη. Και τα νησιά που θα κινηθούν ταχύτερα στη συγκεκριμένη κατεύθυνση θα έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Εξ ου και ενθαρρύνω τον δήμαρχο να προχωρήσει στο επόμενο τολμηρό βήμα, να απαγορεύσει την κίνηση σε αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Στο χέρι σας είναι μαζί με τη στήριξη του Υπουργείου Ενέργειας. Οι πρώτοι ωφελημένοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού».

Κώστας Σκρέκας: Σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε μια γεύση από το μέλλον

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στην ομιλία του, ανέφερε:  «Από εδώ, από τη Χάλκη, ξεκινάει σήμερα μια νέα εποχή για τα τόσο όμορφα ελληνικά νησιά μας, αλλά ταυτόχρονα τόσο ευαίσθητα και εκτεθειμένα στην κλιματική κρίση. Με τη στρατηγική πρωτοβουλία των GR-eco islands προχωράμε ένα βήμα πιο πέρα, αποσκοπώντας να μετατρέψουμε τη μεγάλη παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής σε ευκαιρία για τη χώρα μας. Και τα νησιά μας σε παγκόσμιες κοιτίδες πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτάρκειας, ψηφιακών καινοτομιών και βιώσιμης κινητικότητας. Με πράσινες επενδύσεις που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ, από το νέο Ταμείο Απανθρακοποίησης και το νέο ΕΣΠΑ, και με προτεραιότητα, σε πρώτη φάση, στα μικρότερα, μη διασυνδεμένα και απομακρυσμένα νησιά μας.
Προχωρούμε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, στα υβριδικά συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης πράσινης ενέργειας με μπαταρίες, σε ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Τα πράσινα ξενοδοχεία, το cold ironing, ο ενεργειακός μετασχηματισμός δηλαδή των λιμανιών, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης όχι μόνο στις χερσαίες αλλά και στις θαλάσσιες μεταφορές, η  κυκλική οικονομία και η προστασία της βιοποικιλότητας τόσο του θαλάσσιου, όσο και του χερσαίου περιβάλλοντος, είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομούμε αυτήν τη σημαντική, περιβαλλοντική μεταρρύθμιση. Σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε μια γεύση από το μέλλον. Ένα βιώσιμο μέλλον που για τους κατοίκους της Χάλκης είναι παρόν, είναι καθημερινότητά τους πια. Αυτό το μέλλον θέλουμε. Για αυτό το μέλλον θα παλέψουμε».

Κατά την παρουσίαση του έργου, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε:  «Σήμερα, η Χάλκη γίνεται το πρώτο GR-eco island, δίνοντας υπόσταση στο όραμα της ελληνικής κυβέρνησης για το ”πρασίνισμα” των νησιών μας. Μέσω της εθνικής αυτής πρωτοβουλίας, τα ελληνικά νησιά θα γίνουν οι πρωτοπόροι της κλιματικής δράσης στην Ευρώπη, με προτεραιότητα τη μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια, στην κινητικότητα μηδενικών ρύπων και στην αειφόρο ανάπτυξη με τεχνολογίες αιχμής. Η ηλιακή ενέργεια θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων της Χάλκης, οι οποίοι θα συμμετέχουν, μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας ChalkiON, τόσο στην παραγωγή, όσο και στην κατανάλωση φθηνής ενέργειας. Ο εκδημοκρατισμός της ενέργειας είναι ένα από τα εργαλεία μας για να θωρακίσουμε τις τοπικές κοινωνίες απέναντι στις μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης ενώ μεταδόθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, η οποία εξήρε την πρωτοβουλία GR-eco islands.

 

 

5 Νοεμβρίου 2021

ecopress