Global Gateway: Η Ευρωπαϊκή απάντηση στο «Δρόμο του Μεταξιού» της Κίνας - Επενδύσεις 4 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ και υδρογόνο στην 5ετία

Τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ αναμένεται να επενδύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδρογόνο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, τα επόμενα πέντε χρόνια, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Global Gateway, την ευρωπαϊκή απάντηση στον νέο «Δρόμο του Μεταξιού» της Κίνας.

«Το Global Gateway αφορά επίσης την κοινή χρήση τεχνολογίας και τον εκ νέου κίνδυνο πρόσθετου ιδιωτικού κεφαλαίου. Γιατί αν θέλουμε να κυριαρχήσουμε στην κλιματική αλλαγή, πρέπει επίσης να προσελκύσουμε πολλά ιδιωτικά κεφάλαια», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της  G20 στο Νέο Δελχί.

Η κ. φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε ότι οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο στόχος για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου κινδυνεύει να χαθεί.

«Πρέπει να τριπλασιάσουμε τη χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να διπλασιάσουμε την ενεργειακή απόδοση μέχρι το 2030, εάν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό. Μόνο ό,τι μετριέται γίνεται, γνωρίζουμε αυτή την αρχή», τόνισε.

Παγκόσμιος στόχος

Στη συνέχεια ζήτησε να εδραιωθεί ένας παγκόσμιος στόχος στο COP28 για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση έως το 2030 και ενεργειακή απόδοση.

Οι παγκόσμιοι στόχοι θα αποτελέσουν ένα σημείο αναφοράς για την παρακολούθηση της προόδου και ένα ισχυρό μήνυμα προβλεψιμότητας στον ιδιωτικό τομέα.

Η ευρωπαία αξιωματούχος έφτασε στην ινδική πρωτεύουσα το απόγευμα της Πέμπτης και έγινε δεκτή από τον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Anupriya Patel.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προωθήσουν νέες συνέργειες για να συμβάλουν από κοινού σε έναν ασφαλέστερο, πιο πράσινο, καθαρότερο, πιο ψηφιακό, ανθεκτικό και σταθερό κόσμο, σύμφωνα με την ατζέντα του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη συμφωνία του Παρισιού.

Στην Κένυα

Υπενθυμίζεται ότι η κ. φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε στις αρχές του μήνα το Ναϊρόμπι, όπου σε συνεργασία με τον πρόεδρος της Κένυας Γουίλιαμ Ρούτο, παρουσίασαν τη στρατηγική και τον οδικό χάρτη για το Πράσινο Υδρογόνο για την Κένυα, με την υποστήριξη της Global Gateway , της ευρωπαϊκής επενδυτικής στρατηγικής για τον κόσμο.

Ο οδικός χάρτης καθορίζει τις φιλοδοξίες της Κένυας να αναπτύξει την πράσινη βιομηχανία υδρογόνου από φέτος έως το 2032 και μετά. Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς και τις εξαγωγές και περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους που σχετίζονται με τη μείωση των εκπομπών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις άμεσες επενδύσεις.

Στο πλαίσιο της Global Gateway, η ΕΕ θα δεσμεύσει σχεδόν 12 εκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις για τη μόχλευση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στη βιομηχανία πράσινου υδρογόνου της Κένυας. Συνολικά, η Global Gateway επενδύει 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ στο κλίμα και τη φύση στην Κένυα – από την ανάπτυξη της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως τη δημιουργία βιώσιμων αλυσίδων αξίας γεωργικών προϊόντων έως την ανθεκτικότητα στο κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Global Gateway επενδύσεις για το κλίμα στην Αφρική και την Κένυα

Η Team Europe είναι ο μεγαλύτερος χορηγός χρηματοδότησης για το κλίμα στον κόσμο παρέχοντας τουλάχιστον το ένα τρίτο της παγκόσμιας δημόσιας χρηματοδότησης για το κλίμα. Μόνο το 2021, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συνεισέφεραν περισσότερα από 23 δισεκατομμύρια ευρώ στη διεθνή δημόσια χρηματοδότηση για το κλίμα. Το Επενδυτικό Πακέτο Global Gateway ΕΕ-Αφρικής ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ στοχεύει να στηρίξει την Αφρική για μια ισχυρή, χωρίς αποκλεισμούς, πράσινη και ψηφιακή ανάκαμψη και μεταμόρφωση.

 

 

 

 

δ