Γκρέτα Τούνμπεργκ: Τέθηκε υπό κράτηση κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Γερμανία

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ βρίσκεται μεταξύ των ακτιβιστών οι οποίοι τέθηκαν υπό κράτηση κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στην επέκταση ορυχείου λιγνίτη στη Γερμανία

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ βρίσκεται μεταξύ των διαδηλωτών οι οποίοι τέθηκαν υπό κράτηση μετά τις επεισοδιακές διαδηλώσεις στο Λίτσερατ της Γερμανίας, το οποίο οι αρχές εκκενώνουν για να κατεδαφίσουν κτίρια με σκοπό την επέκταση του λιγνιτωρυχείου στην περιοχή.

Η 20χρονη Τούνμπεργκ συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επιχειρούμενη επέκταση του λιγνιτωρυχείου Γκαρτσβάιλερ 2, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 9 χιλιομέτρων από το Λίτσερατ.

Η Τούνμπεργκ, η οποία βρίσκεται στο πλευρό των διαδηλωτών από την Παρασκευή, εθεάθη μετά την προσαγωγή της να κάθεται απομονωμένη σε αστυνομική κλούβα, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Την περασμένη εβδομάδα, άρχισε η αστυνομική επιχείρηση με στόχο την απομάκρυνση ακτιβιστών από το χωριό Λίτσερατ, που έχει καταληφθεί εδώ και μήνες από οικολόγους, σε αντίδραση της επέκτασης ορυχείου λιγνίτη και της κατεδάφισης του γειτονικού χωριού. Ο κολοσσός της ενέργειας RWE έχει εξασφαλίσει άδεια κατεδάφισης των κτισμάτων.

Η εταιρεία επιδιώκει να επεκτείνει το ανοικτό όρυγμα του Γκάρτσβαϊλερ, που γειτνιάζει με το Λίτσερατ, για να προσεγγίσει το λιγνιτικό κοίτασμα κάτω από το χωριό. Οι κάτοικοι του οικισμού έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εδώ και μήνες για να μετεγκατασταθούν με κρατικά έξοδα.

Το πρωί της Τετάρτης το διοικητικό δικαστήριο του Ααχεν απέρριψε δύο προσφυγές από ακτιβιστές, που ζητούσαν την άρση της απαγόρευσης διαμονής στο χωριό. Η εταιρεία RWE εξασφάλισε την άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος προσφέροντας σε αντάλλαγμα δέσμευση για οριστική διακοπή παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη το 2030, αντί του 2038 που προέβλεπε παλαιότερη συμφωνία.

Με πληροφορίες από REUTERS

Φωτ. REUTERS \

1