Γκουτέρες: Καλεί σε παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή

05 10 2022 | 15:31OT.gr Newsroom

Mε την ευκαιρία της έναρξης, στην Κινσάσα, της προπαρασκευαστικής συνάντησης για την ετήσια σύνοδο για το κλίμα COP27

Έκκληση προς όλον τον κόσμο απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να αναλάβει δράση ενόψει της συνόδου COP27, ώστε να προλάβει την κλιματική καταστροφή και να σώσει το ανθρώπινο είδος.

«Πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου, για την ασφάλειά μας σήμερα και για την επιβίωσή μας αύριο», είπε ο Γκουτέρες στην ανακοίνωση που εξέδωσε από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της έναρξης, στην Κινσάσα, της προπαρασκευαστικής συνάντησης για την ετήσια σύνοδο για το κλίμα (COP27) που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο.

Οι τεράστιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Ο Γκουτέρες απαρίθμησε τις «τεράστιες επιπτώσεις» της κλιματικής αλλαγής τους τελευταίους μήνες σε όλον τον κόσμο: «το ένα τρίτο του Πακιστάν πλημμύρισε, το καλοκαίρι στην Ευρώπη ήταν το θερμότερο εδώ και 500 χρόνια, οι Φιλιππίνες επλήγησαν, όλη η Κούβα βυθίστηκε στο σκοτάδι και εδώ, στις ΗΠΑ, ο κυκλώνας Ίαν μας υπενθύμισε ότι καμία χώρα, καμία οικονομία, δεν είναι στο απυρόβλητο της κλιματικής κρίσης».

Στην «προπαρασκευαστική COP27», που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, συμμετέχουν υπουργοί Περιβάλλοντος και ειδικοί από περίπου 60 χώρες. Στη σύνοδο αυτήν δεν γίνονται επίσημες διαπραγματεύσεις, όμως συζητούνται τα σημεία όπου παρατηρείται πρόοδος ή οπισθοχώρηση, ενόψει της COP27 που φέτος θα φιλοξενηθεί στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου από τις 6 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.

Μέχρι στιγμής, περίπου 90 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παραστούν στη σύνοδο όπου θα συζητηθούν η διατροφική ασφάλεια, η ανάπτυξη του «πράσινου» υδρογόνου, η επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης και άλλα θέματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1