Σε ένα περιβάλλον που ο κόσμος απειλείται από την κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή κρίση είναι γεγονός, ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε νέα δεδομένα και νέες ανάγκες, το Υδρογόνο φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος σε πολλούς τομείς. Συναντήσαμε στην όμορφη πλατεία της Επισκοπής, το χωριό από όπου και κατάγεται, τον Διευθύνων σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη προκειμένου να μας αναλύσει τα νεότερα αναφορικά με το Υδρογόνο τις ιδιότητές του, πού και πώς μπορεί να παραχθεί και να χρησιμοποιηθεί.
Καταρχάς όπως είπε το Υδρογόνο βρίσκεται παντού στο σύμπαν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τρεις τρόπους. Ως χημική ουσία, ως καύσιμο, ως αποθήκευση ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα ως χημική ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διύλιση με διάφορους τρόπους αλλά και στη βιομηχανία όπως στη βιομηχανία λιπασμάτων. Ήδη επενδύσεις σε Ισπανία και σε Μαρόκο είναι σε εξέλιξη. Ως καύσιμο, χρησιμοποιείται στο αυτοκίνητο μέσω μιας κυψέλης καυσίμων. Μπορούμε με 6 κιλά υδρογόνου να διανύσουμε 600 χιλιόμετρα να πάμε δηλαδή από Σητεία εως Χανιά να επιστρέψουμε και ξανά ως το Ηράκλειο. Με 3 υδρογονάδικα δηλαδή στην Κρήτη υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης των καταναλωτών. Στην αγορά υπάρχουν προς το παρόν, δυο εταιρείες που διαθέτουν οχήματα με υδρογόνο. Όμως το μεγάλο όφελος για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους είναι για τα λεωφορεία, για τα φορτηγά. Ως αποθήκευση ενέργειας τώρα. Την ενέργεια που παράγουν οι Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας πολλές φορές πχ όταν φυσά, δεν μπορεί να απορροφηθεί από το δίκτυο οπότε πρέπει να αποθηκευτεί. Αυτό αποθηκεύεται σε αγωγούς που τους έχουμε ήδη από το φυσικό αέριο που μετατρέπονται εύκολα σε αγωγούς υδρογόνου. Επίσης αποθηκεύεται σε υπόγεια σπήλαια, εξήγησε η ο Χατζημαρκάκης.
Τόνισε ότι υπάρχουν αυστηροί κανόνες για την παραγωγή και χρήση του υδρογόνου. Εάν ο κόσμος τηρεί τους κανόνες δεν υπάρχει μεγαλύτερος ή μικρότερος κίνδυνος σε σύγκριση πχ με το φυσικό αέριο. Προς το παρόν είναι ακριβό στην παραγωγή. Η Κομισιόν ωστόσο υποστηρίζει ότι για να ξεφύγουμε από την εξάρτηση που υπάρχει από τη Ρωσία, θα πρέπει μέσα σε 8 χρόνια να παραχθούν 20 εκατομμύρια πράσινου υδρογόνου. Χρειαζόμαστε λοιπόν πάνω από 400gigawatt ηλεκτρόλυση. Προς το παρόν έχουμε 3. Φτιάχνουμε λοιπόν μεγάλες συμμαχίες και ήδη 20 εταιρείες ασχολούνται με το σπάσιμο του νερού για την παραγωγή υδρογόνου. Το οποίο φτιάχνεται και από φυσικό αέριο που ενώ ως τώρα ήταν και πιο οικονομικό, πλέον είναι ασύμφορο λόγω του πολέμου γιατί οι τιμές έχουν ανέβει.
Πρόσθεσε ότι η χρήση του Υδρογόνου μπορεί να βοηθήσει ως μια λύση απέναντι στην κλιματική κρίση καθώς πρέπει να αντικατασταθούν ανθρακικές λύσεις όπως κάρβουνο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο διότι εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Αν αντικαταστήσουμε λοιπόν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που προέρχοντται από Ρωσία σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, τότε πετυχαίνουμε την απεξάρτηση από τη Ρωσία ή άλλες χώρες. Και πάμε προς παραγωγή του Υδρογόνου, μόνοι μας για να καλύψουμε ανάγκες μας. Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη, εκτός από την Πορτογαλία, που να έχει τόσο πολύ ήλιο κι αέρα όπως η Ελλάδα. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι γίγαντας στην παραγωγή ΑΠΕ και Υδρογόνου, τόνισε.
Κλείνοντας ο κ. Χατζημαρκάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρώτο χωριό υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία ένα εγχείρημα που συμβολίζει την αρχή της νέας εποχής του υδρογόνου το οποίο μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να διεισδύσει περαιτέρω στην ηλεκτροπαραγωγή και τις μεταφορές, αντικαθιστώντας το φυσικό αέριο και τα συμβατικά υγρά καύσιμα.
Συνέντευξη Μαρία Τσαγκαράκη