Γιώργος Αλεξόπουλος: Τα ΕΛΠΕ κοιτάζουν και την αποθήκευση ενέργειας – Τα σχέδια στις ΑΠΕ.

22 04 2021 | 09:02

Στο 25% βρίσκεται η κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα, ισχύος 204 MW, που ανήκει στα ΕΛΠΕ όπως είπε χθες ο κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του ομίλου.

Κατά τη διάρκεια παρέμβασης στο συνέδριο της Capital Link, ο κ. Αλεξόπουλος είπε πως τα ΕΛΠΕ εξετάζουν και τον τομέα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με το εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα στις Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ).

Στόχος της διοίκησης των ΕΛΠΕ είναι να διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ κοντά στα 600 MW μεσοπρόθεσμα και τουλάχιστον διπλάσια ισχύ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Παράλληλα αναπτύσσει δίκτυο φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στη χθεσινή συζήτηση, που συντόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Deloitte Δημήτρης Κουτσόπουλος, μίλησε και ο κ. Κων/νος Μαύρος, επικεφαλής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες που θα κλέψει τα πρωτεία από τα ΕΛΠΕ όταν αρχίσει να κατασκευάζεται το φωτοβολταϊκό των 200 MW (ανήκει σε cluster συνολικής ισχύος 230 MW), επίσης στην Κοζάνη.

Χρειάζονται πρωτοβουλίες για να προχωρήσουν οι μεγάλες επενδύσεις

Τόσο ο κ. Μαύρος, όσο και ο κ. Αλεξόπουλος, αλλά και η κα Πηνελόπη Λαζαρίδου, γενική διευθύντρια Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στάθηκαν ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ. Όπως είπε ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των ΕΛΠΕ, «η αδειοδότηση του φωτοβολταϊκού της Κοζάνης ξεκίνησε το 2011 και χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο στις αρχές του 2022. Θέλουμε πιο σύντομους κύκλους αδειοδότησης. Η επόμενη γενιά έργων ΑΠΕ δεν πρέπει να πάρει ούτε τρία χρόνια. Ο αδειοδοτικός κύκλος πρέπει να κλείνει νωρίτερα». Εξήγησε πως τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει σημαντικά βήματα αλλά επισήμανε πως απαιτείται «νομοθετική, ρυθμιστική, κανονιστική και φορολογική σταθερότητα».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είπε πως χρειάζεται «fast track διαδικασία αδειοδότησης για να μπορούμε να εκτελέσουμε τις επενδύσεις» καθώς, επίσης, και «σαφής και ξεκάθαρη τήρηση χρονοδιαγραμμάτων από την πολιτεία γιατί αυτό επηρεάζει χρηματοδοτήσεις, επενδύσεις, κ.α.». Χρειαζόμαστε ένα «One Stop Shop και ψηφιακή παρακολούθηση της διαδικασίας» είπε ο κ. Μαύρος. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν, επίσης, πως απαιτείται συμπλήρωση και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου σε τομείς όπως η αποθήκευση και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις στην αδειοδότηση

Για τις καθυστερήσεις στην αδειοδότηση έδωσε απάντηση ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μαν. Μανουσάκης που είπε πως υπήρξε η πολιτική βούληση να συμπεριληφθούν και ομαδοποιημένα έργα μικρότερων παραγωγών ΑΠΕ ώστε να συνδεθούν στην υψηλή τάση.

Έτσι, «έχουμε τεράστιο αριθμό έργων που επειδή δεν απαιτείται ΑΕΠΟ (σ.σ. περιβαλλοντική αδειοδότηση) έρχονται και καταλαμβάνουν ηλεκτρικό χώρο καθώς οι μεγάλες επενδύσεις δεν καταλαμβάνουν ηλεκτρικό χώρο μέχρι να εκδοθεί η ΑΕΠΟ». Όπως είπε ο κ. Μανουσάκης, «από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν κατατεθεί αιτήματα για 3.800 σταθμούς ΑΠΕ, ισχύος 3 GW, όσα δηλαδή κατατέθηκαν στον ΔΕΔΔΗΕ τα τελευταία 20 χρόνια. Ζητάμε λίγο χρόνο για να επεξεργαστούμε τα αιτήματα και μια πιο δομική απόφαση ώστε να δούμε ποια από αυτά τα αιτήματα μπορούν να προχωρήσουν και ποια όχι».

Η κα Λαζαρίδου επισήμανε πως απαιτείται και μεγαλύτερη προσπάθεια από πλευράς πολιτείας για ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις των μεγάλων επενδύσεων σε ΑΠΕ. Όπως είπε «οι επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στις ΑΠΕ προκαλούν αντιδράσεις σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο. Δεν υπάρχουν πειστικές πληροφορίες για το κοινό. Μέχρι τώρα η συντριπτική πλειονότητα της διάδοσης χρήσιμων πληροφοριών στο ευρύ κοινό και στις τοπικές κοινωνίες έχει γίνει κυρίως από τους ίδιους τους επενδυτές».

(powergame.gr)

 

 

 

22 Απριλίου 2021

energypress