Γιατί τα συστήματα συσσωρευτών του ΑΔΜΗΕ σε Νάξο και Στερεά μπορούν να δώσουν λύσεις για τις ΑΠΕ και τις αιχμές.
Η μείωση του κόστους διατήρησης των πετρελαικών μονάδων της ΔΕΗ στις Κυκλάδες που θα μπουν σε καθεστώς εφεδρείας, αλλά και η αποφυγή συμφόρησης από την ραγδαία και μαζική διείσδυση των ΑΠΕ ειδικά στη Στερεά Ελλάδα, βρίσκονται πίσω από την πρόταση του ΑΔΜΗΕ για επενδύσεις σε σταθμούς συσσωρευτών.
Είναι ένα από τα πλέον πρωτοποριακά και πιλοτικά projects του νέου δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης του διαχειριστή που από χθες βρίσκεται σε διαβούλευση και το οποίο «κουμπώνει» αφενός με την ανάγκη διαχείρισης από τον πολλαπλασιασμό των ΑΠΕ, αφετέρου με τον γενικότερο ενεργειακό μετασχηματισμό που πρόκειται να βιώσει η χώρα.
Στην ουσία, οι επενδύσεις σε συσσωρευτές έρχονται να «απαντήσουν» σε ένα διπλό ερώτημα που αφορά τόσο την αποφυγή του κινδύνου συμφορήσεων που συνεπάγεται η ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ, όσο και την ανάγκη μείωσης του κόστους από την αναγκαστική διατήρηση πανάκριβων μονάδων σε εφεδρεία για την κάλυψη των υψηλών τουριστικών αιχμών τα καλοκαίρια.
Ανάγκη που καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική όταν θεωρείται βέβαιο πως εντός της δεκαετίας, σημαντικό τμήμα από την υφιστάμενη ισχύ των παλαιών τοπικών μονάδων της ΔΕΗ στις Κυκλάδες θα χρειαστεί αντικατάσταση. Τμήμα ωστόσο αυτών των ακριβών αλλά απαραίτητων μονάδων για την κάλυψη της απαιτούμενης εφεδρείας έκτακτων αναγκών θα μπορούσε να υποκατασταθεί από κατάλληλου μεγέθους συστήματα αποθήκευσης.
Στην τεχνικοοικονομική μελέτη που εκπόνησε ο ΑΔΜΗΕ, προκύπτει για παράδειγμα ότι μέρος της θερμικής ισχύος που απαιτείται να διατηρηθεί ως ψυχρή εφεδρεία στην μονάδα της Πάρου, μπορεί κάλλιστα να υποκατασταθεί από σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές (Battery Energy Storage System – BESS), χωρίς να επηρεαστεί δυσμενώς η επάρκεια του συνολικού συστήματος των διασυνδεδεμένων νησιών των Κυκλάδων.
Ανάλογα μάλιστα με τις τεχνολογικές εξελίξεις όσον αφορά το κόστος των συσσωρευτών, εκτιμάται ότι αυτοί πιθανώς να πλεονεκτούν οικονομικά για μεγέθη υποκαθιστούμενης θερμικής ισχύος έως 8 MW. Στις περιπτώσεις όπου το σύστημα αποθήκευσης υπολείπεται οικονομικά, το επιπλέον αυτό κόστος θα μπορούσε να θεωρηθεί εύλογο για ένα παρόμοιας τάξης μεγέθους πιλοτικό έργο.
Που θα εγκατασταθεί το έργο
Στο ερώτημα που θα εγκατασταθεί το project των συσσωρευτών, ώστε να προκύψουν οι ελάχιστες δυνατές περιβαλλοντικές οχλήσεις, η απάντηση είναι στον Υ/Σ Νάξου στο οικόπεδο του οποίου υπάρχει επαρκής διαθέσιμος χώρος.
Στη λογική αυτή, το δεκαετές πρόγραμμα επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ συμπεριέλαβε πρόταση για πιλοτικό έργο εγκατάστασης συστήματος συσσωρευτών στη Νάξο, μεγέθους 7 έως 10 MW με ικανότητα αποθήκευσης 4 ωρών. Το έργο θα μπορούσε να έχει υλοποιηθεί και ενταχθεί στο σύστημα εντός του 2022. Σε αυτή την περίπτωση, θα μειωθεί σημαντικά η απαίτηση διατήρησης πετρελαικών θερμικών μονάδων στον σταθμό της Πάρου για ανάγκη ψυχρής εφεδρείας. Σημειωτέον ότι όπως ακριβώς και στις θερμικές μονάδες, η εξυπηρέτηση αναγκών ψυχρής εφεδρείας συνεπάγεται πολύ λίγες ώρες λειτουργίας ετησίως για ένα σύστημα αποθήκευσης. Στον υπόλοιπο χρόνο το σύστημα μπορεί να έχει περισσότερα οφέλη σε σχέση με τις θερμικές μονάδες που θα υπαχθούν σε καθεστώς εφεδρείας.
Τι προβλέπεται για την Στερεά Ελλάδα
Στην περίπτωση της Στερεάς, η επένδυση σε συσσωρευτές «απαντά» στο ερώτημα με ποιο τρόπο το συστημα θα αποφύγει την συμφόρηση λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης έργων ΑΠΕ.
Συνήθως, οι διαχειριστές αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, είτε κατασκευάζοντας νέες γραμμές μεταφοράς, είτε αναβαθμίζοντας τις υφιστάμενες (π.χ. με ανασυρμάτωση αγωγών διατηρώντας τους ίδιους πυλώνες).
Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις η κατασκευή νέων γραμμών καθίσταται πρακτικά αδύνατη λόγω περιβαλλοντικών περιορισμών ενώ η αναβάθμιση των υφιστάμενων δεν είναι πάντα τεχνικά εφικτή.
Το γεγονός αυτό οδήγησε τα τελευταία χρόνια αρκετούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς στην υιοθέτηση εναλλακτικών λύσεων, όπως τα έργα αποθήκευσης για την αντιμετώπιση συμφορήσεων στα ηλεκτρικά συστήματα. Σε αυτό το πρόβλημα θα εστιάζει η μελέτη σκοπιμότητας που θα εκπονήσει ο ΑΔΜΗΕ για την ένταξη ενός πιλοτικού σταθμού συσσωρευτών στη Στερεά Ελλάδα. Στόχος του, η διαχείριση τοπικών συμφορήσεων και η υποστήριξη της λειτουργίας του σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ.
7 Ιανουαρίου 2021
energypress