Γιατί συγκεντρώνεται στα χέρια του Κωστή Χατζηδάκη το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας – Η βαριά ατζέντα που θα ανοίξει το Φθινόπωρο.
Ο νέος κύκλος των μεταρρυθμίσεων στην ενέργεια σε συνδυασμό με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν στη χώρα μας με την πλειονότητα τους να αφορούν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, είναι οι λόγοι για τους οποίους ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ορίσει στο ΥΠΕΝ ένα και μόνο πολιτικό πρόσωπο για την εποπτεία και τις πολιτικές αποφάσεις.
Ο Κωστής Χατζηδάκης δεν έχει υφυπουργό Ενέργειας και συγκεντρώνει όλο το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας. Παράλληλα, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου μετά την αποχώρηση του υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά αποκτά περισσότερο χώρο σε τεχνικά και πολιτικά ενεργειακά θέματα και θα αποτελεί επί της ουσίας τον υποστηρικτικό βραχίονα του υπουργού.
Ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας κατά τον οποίο η κυβερνητική ατζέντα αναμένεται να ξεδιπλωθεί με θέματα όπως ο καινούργιος κύκλος αποκρατικοποιήσεων ενεργειακών επιχειρήσεων, η εξέλιξη των δρομολογούμενων ιδιωτικοποιήσεων, η εκκίνηση του μάστερ πλαν για την απολιγνιτοποίηση και τη μετάβαση των περιοχών της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στη νέα εποχή και φυσικά η κατανομή του μεγαλύτερου μέρους των 32 δις. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα από τα συνολικά 750 δις. για τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δεδομένη την πρόταξη στην πολιτική και οικονομική σκηνή τα θέματα της πράσινης ανάπτυξης, θέλησε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα κεντρικό πρόσωπο που θα έχει τη συνολική εποπτεία των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.
Ο υπουργός ΠΕΝ έχει μπροστά του τη διαχείριση και την κατανομή των πόρων του μηχανισμού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την προώθηση της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων και των υποδομών, τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης και των ΑΠΕ και την μετάβαση και σε νέες καθαρές μορφές ενέργειας, όπως το υδρογόνο. Πρόγευση του τι έπεται έδωσε ο κ. Χατζηδάκης με τα προγράμματα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και του «Κινούμαι Ηλεκτρικά».
Καυτό θέμα των επόμενων μηνών είναι κι εκείνο της απολιγνιτοποίησης. Η μάχη που αναμένεται στις Βρυξέλλες από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο για την κατανομή των 10 δις. ευρώ του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης στα κράτη – μέλη αναμένεται σκληρή και η Ελλάδα διεκδικεί σημαντικό κομμάτι της πίτας καθώς είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που έφερε νωρίτερα το τέλος του λιγνίτη.
Οι νέες αποκρατικοποιήσεις, που καλείται να διαχειριστεί ο υπουργός ΠΕΝ είναι επίσης η άλλη μεγάλη πρόκληση. Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής αναμένεται να εκκινήσει από τον επόμενο μήνα.
Λεπτοί είναι και οι χειρισμοί που απαιτούνται επίσης για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Ο κ. Χατζηδάκης καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στο δικαίωμα που έχουν οι Κινέζοι για την πρώτη προσφορά απόκτησης πωλούμενου πακέτου μετοχών και στη δυσανεξία… που δείχνουν οι Βρυξέλλες απέναντι στην επέκταση της υπερδύναμης στις ευρωπαϊκές υποδομές και εταιρίες.
5 Αυγούστου 2020
energypress