Γερμανός Αντικαγκελάριος: «Μη απαραίτητη» η πράσινη ετικέτα της ΕΕ για το φυσικό αέριο

28 01 2022 | 08:51Niko Kurmayer

Κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες την Τρίτη (25 Ιανουαρίου), ο Γερμανός αντικαγκελάριος επανέλαβε την αντίθεσή του στην ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στην ταξινομία της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, λέγοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε» μια πράσινη ετικέτα επενδύσεων για την ατομική ενέργεια – ούτε και για το φυσικό αέριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε τον Δεκέμβριο προτάσεις για τον χαρακτηρισμό του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας ως «μεταβατικών» πηγών ενέργειας στο πλαίσιο της ταξινομίας της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, η οποία ρυθμίζει ποιοι τύποι επενδύσεων μπορούν να θεωρηθούν «πράσινες».

Ο Χάμπεκ, από την άλλη, το πιο υψηλόβαθμο μέλος του κόμματος των Πρασίνων στον γερμανικό συνασπισμό, δήλωσε ότι οι κανόνες αυτοί δεν είναι απαραίτητοι.

Η πρόταση, «η οποία κατά την άποψή μου έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την ιδέα της ταξινομίας, ορίζοντας το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως επιλέξιμες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές… δεν θα ήταν απαραίτητη», δήλωσε συγκεκριμένα ο Χάμπεκ στις Βρυξέλλες την Τρίτη (25 Ιανουαρίου).

«Δεν τη χρειαζόμαστε», επέμεινε.

Ωστόσο, εάν η πρόταση περάσει, θα πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένη για το φυσικό αέριο, συνέχισε ο αντικαγκελάριος, λέγοντας ότι η ταξινομία δεν θα πρέπει ούτε να «υπερ-επιδοτεί ούτε να υπο- επιδοτεί» το ορυκτό αέριο.

Αν και το φυσικό αέριο δεν είναι καύσιμο προορισμού, η Γερμανία και άλλες χώρες θα χρειαστούν μια «υποδομή σταθμών παραγωγής ενέργειας που μπορούν να καίνε αέρια καύσιμα» κατά τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα που θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στα σχόλιά του προς τις Βρυξέλλες σχετικά με την ταξινομία, το Βερολίνο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαγράψει τις απαιτήσεις που προέβλεπαν ένα ποσοστό 55% υδρογόνου ή βιομεθανίου να αναμειγνύεται σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου έως το 2030. Για το 2026, το μερίδιο θα ήταν 30%, σύμφωνα με το σχέδιο της Επιτροπής.

Ωστόσο, οι στόχοι αυτοί «δεν είναι ρεαλιστικά εφικτοί», προειδοποίησε το Βερολίνο σε επιστολή που απέστειλε στις Βρυξέλλες την Παρασκευή (21 Ιανουαρίου).

«Όταν θα έχουμε υδρογόνο, πιθανώς δεν θα είναι το πιο έξυπνο πράγμα να το καίμε», εξήγησε ο Χάμπεκ, σημειώνοντας ότι η βιομηχανία θα μπορούσε να επιτύχει πολύ μεγαλύτερη εξοικονόμηση CO2 από ό,τι ο ενεργειακός τομέας, εάν μεταπηδήσει στο υδρογόνο.

Όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, ο Χάμπεκ παρέμεινε στη γραμμή της κυβέρνησης: «Εάν η πυρηνική ενέργεια παραμείνει στην ταξινομία όπως προτείνεται, η Γερμανία θα πρέπει να ψηφίσει όχι».

Ουκρανία και κρίση φυσικού αερίου

Ο Χάμπεκ συναντήθηκε με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την επομένη της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το κύριο θέμα της ατζέντας ήταν οι «δυνατότητες ή μάλλον η ανάγκη να αντιδράσουμε σε μια κλιμακούμενη σύγκρουση με κυρώσεις», δήλωσε ο Χάμπεκ στους δημοσιογράφους μπροστά από το κτίριο Berlaymont της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, η εξάρτηση της Γερμανίας από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό ζήτημα στην εξελισσόμενη σύγκρουση, καθώς η Ευρώπη συνεχίζει να παλεύει με μια ενεργειακή κρίση που προκαλείται από την έλλειψη ορυκτού φυσικού αερίου και τα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης.

Με τις τιμές της ενέργειας σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, οι εκκλήσεις για έλεγχο των τιμών ή αλλαγή των μηχανισμών της αγοράς έχουν βρει μικρή απήχηση στο Βερολίνο. «Θέλουμε έναν μηχανισμό που καθοδηγείται από την αγορά», εξήγησε, προσθέτοντας ότι η υψηλή τιμή οφείλεται «στη ζήτηση για φυσικό αέριο και ορυκτές μορφές ενέργειας». Η ζήτηση θα είναι εκείνη που θα ωθήσει την αγορά προς φθηνότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Χάμπεκ μίλησε επίσης για «την ασφάλεια εφοδιασμού και την κατάσταση της Ευρώπης και της Γερμανίας ενόψει της διανομής φυσικού αερίου». Ένα άλλο θέμα είναι επίσης «η στρατηγική για μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τις ορυκτές μορφές ενέργειας».

«Τώρα βλέπουμε ότι τα γεωπολιτικά ζητήματα και τα ζητήματα ασφάλειας συνδυάζονται με τις δύο μεγάλες κρίσεις της εποχής μας. Η πολιτική για το κλίμα, η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, ενισχύει επίσης την Ευρώπη γεωπολιτικά και προστατεύει το κλίμα».

«Γνωρίζουμε, βέβαια, από όλες τις ευρωπαϊκές διαδικασίες πόσο περίπλοκο είναι πάντα να φέρεις όλα τα κράτη μέλη κάτω από μια ομπρέλα και η μεγάλη φιλοδοξία τότε μερικές φορές γρήγορα συζητείται σε κομμάτια».

Παρόλα αυτά, ο Χάμπεκ δήλωσε ότι είναι «γεμάτος ελπίδα» ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ολοκληρωθούν γρήγορα σε ορισμένους τομείς.

«Αυτό αφορά την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση – νομίζω ότι εκεί μπορεί να βρεθεί σχετικά γρήγορα συναίνεση».

Οι παρατηρήσεις του Χάμπεκ απηχούν τα αιτήματα του νομοθέτη των Πρασίνων στην ΕΕ Μίχαελ Μπλος, ο οποίος κάλεσε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να επισπεύσουν την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση.

 

 

Niko Kurmayer | EURACTIV.de

1