Γερμανία: Αναμογεννήτριες "κολλάνε" στον... δρόμο, στοιχίζοντας πολλά εκατομμύρια

11 09 2023 | 14:37Energypress

Ένα αναπάντεχο εμπόδιο συνάντησε η επέκταση της αιολικής ενέργειας στη Γερμανία. Οι κατασκευαστές χρειάζονται άδειες για να μεταφέρουν βαριές ανεμογεννήτριες στο οδικό δίκτυο της χώρας, τις οποίες περιμένουν μήνες για να τις λάβουν.

Έχοντας φτάσει τον αριθμό των 15.000 οι αιτήσεις που αναμένουν να λάβουν έγκριση, οι εταιρείες διαμαρτύρονται για σημαντική καθυστέρηση των έργων τους, με το κόστος της παρατεταμένης αποθήκευσης του ατσάλινου εξοπλισμού των γεννητριών και των πτερυγίων να ανέρχεται σε εκατομμύρια.

Αν υποθέσουμε ότι δεν αλλάζει τίποτα, θα μπορούσε να κοστίσει 115 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον μέχρι το τέλος του έτους", δήλωσε στο Reuters ο Felix Rehwald, εκπρόσωπος του κατασκευαστή ανεμογεννητριών Enercon.

Οι άδειες μεταφοράς είναι απαραίτητες για την οδήγηση βαρέων φορτίων πάνω από γέφυρες και αυτοκινητόδρομους. Μερικές φορές κατασκευές και οδικές πινακίδες πρέπει να αποσυναρμολογηθούν και για ορισμένα φορτία απαιτείται αστυνομική συνοδεία, ενώ άλλα μπορούν να σταλούν μόνο τη νύχτα.

 

 

 

σ