Γαλλία: Το ποδόσφαιρο μπορεί να οδηγήσει στην πράσινη επανάσταση.
Το ποδόσφαιρο μπορεί να μην θεωρείται ως το πιο φιλικό προς το περιβάλλον άθλημα, αλλά μια νέα έκθεση δείχνει ότι έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας από τους κύριους μοχλούς της επερχόμενης πράσινης μετάβασης, αναφέρει η EURACTIV France.
«Το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι ένας τρομερός φορέας λαϊκής οικολογίας και αλληλεγγύης», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε έγγραφο διαβούλευσης που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (5 Μαρτίου) από την ομάδα Football Ecologie France, η οποία υποστηρίζει τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην επιδίωξη πράσινων πρωτοβουλιών.
Αντιμετωπίζοντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, ο φορέας ζητά ένα «κίνημα οικολογικής υποστήριξης» – μια «αύξηση της συλλογικής δέσμευσης από τον καθένα από εμάς στο δικό του επίπεδο […] έτσι ώστε το νούμερο ένα άθλημα να μπορεί να επανεφεύρει τον εαυτό του και να προχωρήσουμε προς την περιβαλλοντική ευθύνη».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το οικονομικό και κοινωνικό βάρος του ποδοσφαίρου είναι σημαντικό. Οι 15.000 ερασιτεχνικοί σύλλογοι της Γαλλίας αριθμούν 2,2 εκατομμύρια μέλη και έχουν κύκλο εργασιών τουλάχιστον 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την Football Ecologie France.
Και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του αθλήματος δεν είναι λιγότερο σημαντικές. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 παρήγαγε περίπου 2,1 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ανέφερε η ομάδα σε δελτίο τύπου, ενώ ένας αγώνας Ligue 1 παράγει κατά μέσο όρο 10 τόνους σκουπιδιών.
Αυτό οδήγησε το όμορφο παιχνίδι να αποκτήσει μια βρώμικη φήμη. Σε μια μελέτη το περασμένο καλοκαίρι, το 62% των οπαδών που ρωτήθηκε από την ομάδα είπε ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι φιλικό προς το περιβάλλον άθλημα. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν «ολόκληρο το ποδόσφαιρο δεσμευτεί συγκεκριμένα για την οικολογική μετάβαση», δήλωσε ο σύλλογος.
Εάν συμβεί αυτό, το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, στη διατήρηση της φύσης και στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσαν ότι αυτό ήταν ευθύνη τόσο των οπαδών όσο και των συλλόγων, με το 74% να λέει ότι θα ήθελαν το τοπικό τους κλαμπ να εφαρμόσει περιβαλλοντικά έργα.
Οι οπαδοί δήλωσαν ότι το άθλημα πρέπει να επικεντρωθεί σε τρεις προτεραιότητες αειφορίας: Μείωση των αποβλήτων, ευαισθητοποίηση και μείωση των εκπομπών άνθρακα από τα ταξίδια.
Εστιάζοντας σε αυτούς τους τομείς, το ποδόσφαιρο έχει μεγάλες δυνατότητες να οδηγήσει την κοινωνική αλλαγή. Το ποδόσφαιρο «έχει τα μέσα να γίνει σημαντικός παίκτης στην οικολογική μετάβαση χάρη στην ενοποιητική του δύναμη και τη φήμη του», δήλωσε η Football Ecologie France.
«Το ποδόσφαιρο έχει κάθε συμφέρον να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό του, για τον εαυτό του και την κοινωνία», πρόσθεσε η ομάδα. Σε τελική ανάλυση, «μπορεί να παιχτεί μόνο εάν ο πλανήτης είναι βιώσιμος και η κοινωνία είναι σταθερή.»
9 Μαρτίου 2021
Euractiv