Γαλλία: Περιβαλλοντικές επικρίσεις για τους νέους ενεργειακούς στόχους μέχρι το 2030

18 12 2023 | 04:52Paul Messad | EURACTIV.fr

Το έγγραφο που καθορίζει τους ενεργειακούς στόχους της Γαλλίας για το 2030 και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ενώ παρουσιάστηκε την Τετάρτη το υπουργείο Ενέργειας, δεν έχει επαρκή στοιχεία για να κριθούν οι ενέργειες που έχουν αναληφθεί από τις δημόσιες αρχές, δήλωσε την Τετάρτη το Climate Action Network France.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο κείμενο αυτό θα περιλαμβάνονται στον νόμο για την παραγωγή ενέργειας και στο διάταγμα για τον πολυετή ενεργειακό προγραμματισμό, τα οποία έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του 2024 και αποτελούν μέρος της «γαλλικής στρατηγικής για την ενέργεια και το κλίμα», η οποία επικαιροποιείται κάθε πέντε χρόνια.

«Βρισκόμαστε σε μια κούρσα ενάντια στον χρόνο, και δεν πρέπει να χάσουμε ούτε λεπτό», δήλωσε το γραφείο της υπουργού Ενέργειας Agnès Pannier-Runacher το πρωί της Τετάρτης πριν από την παρουσίαση του εγγράφου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τους στόχους της γαλλικής ενεργειακής πολιτικής έως το 2030.

Όπως προκύπτει από το εν λόγω έγγραφο, η Γαλλία σκοπεύει να μειώσει το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στη συνολική κατανάλωση ενέργειας στο 42% έως το 2030, παράγοντας 360 έως 400 TWh πυρηνικής ενέργειας, 546 TWh ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μειώνοντας τη συνολική κατανάλωσή της από 1.610 TWh το 2021 σε 1.200 TWh το 2030.

Φιλόδοξο για κάποιους, ασαφές για άλλους, το κείμενο αποκαλύπτει μόνο τους ενεργειακούς στόχους της Γαλλίας, παρόλο που παρουσιάζεται ως η ενεργειακή και κλιματική στρατηγική της χώρας.

«Είναι λίγο αστείο να μιλάμε για μια γαλλική στρατηγική για την ενέργεια και το κλίμα, όταν υπάρχει μόνο το ενεργειακό κομμάτι και όχι οι χρήσεις και όλα τα αέρια του θερμοκηπίου», δήλωσε η Anne Bringault, διευθύντρια προγραμμάτων στο Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα (RAC), στο X.

«Οι στόχοι για το κλίμα είναι ακόμη προς συζήτηση», εξήγησε το γραφείο της Pannier-Runacher.

Ακόμη και στο μέτωπο της ενέργειας, οι στόχοι που τέθηκαν σε διαβούλευση είναι ανεπαρκείς και δεν κάνουν καμία αναφορά στο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο συνολικό μείγμα κατανάλωσης της Γαλλίας, όπως προβλέπεται στην οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED3), πρόσθεσε η Bringault.

Τον Μάρτιο, οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε έναν συνολικό στόχο 42,5% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ – ζητά ενδεικτικούς εθνικούς στόχους. Ο γαλλικός στόχος που δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί είναι πιθανότατα υψηλότερος από το 42,5%, δεδομένης της υψηλότερης του μέσου όρου ικανότητας ανάπτυξης της χώρας στην ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα που υπέβαλε η Γαλλία με καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη (21 Νοεμβρίου) δεν κάνει καμία αναφορά στο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο γαλλικό μείγμα μέχρι το 2030. Αντ’ αυτού, το κείμενο καθορίζει τις προοπτικές της για την απεξαρτημένη από τον άνθρακα ενέργεια (58% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας), μπλέκοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια.

«Εάν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν είναι σαφές, είναι επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να το δείξει», δήλωσε η Bringault στο γαλλικό Euractiv.

 

 

 

σ