Γ. Αγραφιώτης (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή): Να δράσουμε ψύχραιμα στον σχεδιασμό της αγοράς - Ξεκινάει το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία

23 10 2022 | 06:11

Όπως δήλωσε ο κ. Γεώργιος Αγραφιώτης αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ από το βήμα του 4ου Συνεδρίου  για τις ΑΠΕ και την Αποθήκευση Ενέργειας που διοργανώνει το energypress.gr:  «Η τρέχουσα κρίση είναι συνέχεια διαδοχικών κρίσεων που πέρασε η χώρα. Σε αυτή τη κρίση πρέπει να βλέπουμε την στόχευση και τον χρόνο στη λήψη των αποφάσεων. Η ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχει έναν καθαρό στόχο: Την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ. Πρέπει να υπάρχουν μέτρα για άμεση στήριξη πολιτών που έχουν πρόβλημα. Πρέπει να αναστοχαστούμε στον σχεδιασμό της αγοράς. Όμως, πρέπει να δράσουμε με ψυχραιμία». Μάλιστα, εξήγγειλε ότι εντός του μήνα ξεκινάει το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Ένα έργο που θα συμβάλει σημαντικά στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, όπως είπε.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα έργα αποθήκευσης ενέργειας έχουν μπει στην ατζέντα, ενώ υποστηρίζονται και από το  REPowerEU, την ώρα που υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο και διαμορφώνεται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο. Εξέφρασε την προσδοκία ότι και το επικαιροποιημένο ΕΣΕΚ θα έχει αντίστοιχες προβλέψεις για το συγκεκριμένο πεδίο.

Σύμφωνα με τον κ. Αγραφιώτη: Το τρίπτυχο: ΑΠΕ, αποθήκευση και δίκτυα αποτελούν κοινή παραδοχή για όλους τους πολιτικούς χώρους, κάτι που πρέπει να μην αλλάξει κατά την προεκλογική περίοδο, όπως ανέφερε.

 «Ενώ οι ΑΠΕ πριν από 10 χρόνια ήταν ένα εργαλείο για το περιβάλλον, μετεξελίσσεται σε ένα στρατηγικό εργαλείο, καθώς συντομότατα πρέπει να πάρουν επάνω τους την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας» δήλωσε.

Επεσήμανε ότι: Πρέπει να δούμε και άλλες τεχνολογίες καθώς η αποθήκευση δεν προχωράει με το ρυθμό που το ΕΣΕΚ προβλέπει.

Και ειδικότερα αναφέρθηκε στα θαλάσσια αιολικά πάρκα, ωστόσο πρόκειται για έργα που ξεπερνάνε τον ορίζοντα του 2030.

Άρα, όπως είπε, αυτό που μπορεί να επιταχυνθεί είναι το πιλοτικό της Αμφιλοχίας, έργο για το οποίο μπορεί να τεθεί ορίζοντας εξαετίας για τα 600 μεγαβάτ.

Και τόνισε ότι: Υδροηλεκτρικά έργα με ταμιευτήρα χρειάζονται ισχυρή στήριξη.

Τέλος, επεσήμανε ότι τα έργα για την ενεργειακή αξιοποίηση του δευτερογενούς καυσίμου από τα απορρίμματα μπορούν να λειτουργήσουν πολύ πριν το 2030 και να προσφέρουν ασφάλεια στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας.  

1