«Ας φτάσουν εκεί που ονειρεύονται και εκεί που δεν μπορούν»

«Να ονειρεύονται. Αν δεν το ονειρευτείς, δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις. Οποιοδήποτε επάγγελμα αν δεν το ονειρευτείς, δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις. Και ας φτάσουν όπου μπορούν και όπου δεν μπορούν, όπως θα έλεγε και ο Καζαντζάκης». Με αυτά τα λόγια, η Γιάννα Σιμώνη, από τις πρώτες Ελληνίδες Πλοιάρχους, Διευθύντρια Σπουδών στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ – τμήμα Πλοιάρχων), δίνει την δική της συμβουλή στη νέα γενιά γυναικών που θέλει να ασχοληθεί με το ναυτικό επάγγελμα.

Είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Ναυτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα που έχει αναλάβει τη Διεύθυνση Σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Πλοιάρχων. Δεν είναι όμως η μοναδική «πρωτιά» που πετυχαίνει. Η υπηρεσία στα πλοία, η ενασχόληση με τη ναυτική εκπαίδευση, οι δύσκολες καταστάσεις κρίσης που στέφθηκαν με επιτυχία αλλά και ο αγώνας της ώστε η νέα γενιά γυναικών να βρει περισσότερες ανοιχτές πόρτες είναι μερικές από τις σημαντικές της κατακτήσεις.

Ανήμερα του εορτασμού της ημέρας της Γυναίκας, η cpt Γιάννα Σιμώνη, σημειώνει πως οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η ίδια όταν ξεκινούσε την ναυτική της καριέρα ήταν πολλές, τίποτα όμως δεν στάθηκε ικανό να της στερήσει το όνειρό της. «Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα ως γυναίκα ήταν μεγάλες. Υπήρχε η δυνατότητα συμμετοχής σε  περιορισμένο αριθμό γυναικών και δυσκολία στην αναζήτηση εργασίας. Όταν έμπαινες στο βαπόρι, «πέθαινες» για να αποδείξεις ότι μπορείς. Η δική μας γενιά αξιωματικών, ανεξαρτήτως φύλου, βελτίωσε σημαντικά την αποδοχή των γυναικών στη ναυτιλία.  Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για μένα. Θεωρούσα ότι χτίζω και για τις επόμενες γενιές». Τώρα, όπως εξηγεί, η εργασιακή πορεία των γυναικών στην ναυτιλία έχει βελτιωθεί σημαντικά. «Έχω συναντήσει πάρα πολλές υποπλοιάρχους, πλοιάρχους και μηχανικούς, πολύ δυναμικά κορίτσια. Δεν είναι θέμα φύλου, είναι θέμα δυνατοτήτων, είναι θέμα προσωπικότητας, είναι θέμα χαρακτήρα, είναι θέμα πυγμής. Θέμα οργάνωσης, στόχων, απόδοσης. Εργατικότητα, ομαδικότητα και ανάληψη ευθυνών. Και, ένα βήμα τη φορά. Το ναυτικό επάγγελμα απαιτεί γνώσεις και θυσίες. Σίγουρα αυτά που κερδίζεις είναι περισσότερα. Αυτά προσπαθώ να μεταλαμπαδεύσω στα νέα παιδιά εδώ στο ΚΕΣΕΝ Πλοιάρχων, στις αίθουσες διδασκαλίας, στους προσομοιωτές, στο αμφιθέατρο».

Το πάθος της είναι αξιοζήλευτο. «Όταν μεγαλώσουν τα παιδιά μου, θέλω να ξαναμπαρκάρω. Δεν θέλω να σταματήσω ποτέ να ονειρεύομαι. Ένα όνειρο που λέω του άντρα μου, αν τυχόν μεγαλώσουν τα παιδιά και μπορώ να φύγω για λίγο, είναι να περάσω τον Πορθμό του Μαγγελάνου. Θα το κάνω ακόμα κι αν ξαναμπώ ανθυποπλοίαρχος ή δόκιμος».

Η cpt Γιάννα Σιμώνη συγγράφει το βιβλίο «Διαχείριση Κρίσεων» για τους σπουδαστές των Σχολών Πλοιάρχων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, το οποίο θα εκδοθεί από το Ίδρυμα Ευγενίδου τον Σεπτέμβριο του 2024.