Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Ηλεκτρονικά, χωρίς χαρτιά, η υποβολή αιτήσεων
Απλοποίηση στη διαδικασία ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενόψει του προγράμματος που θα δίνει χρηματοδοτική ενίσχυση για αυτοπαραγωγή ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές
Λιγότερα δικαιολογητικά και διαδικασία σε λίγα μόλις «βήματα» αποτελούν τις βασικές αλλαγές, που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να απλοποιήσει περαιτέρω την διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά στέγης.
Ειδικότερα, οι αλλαγές στη διαδικασία των αιτήσεων στόχο έχουν να μειώσουν στο ελάχιστο δυνατό τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που χρειάζεται να προσκομίσει ο καταναλωτής κατά την υποβολή της αίτησης, καθώς και το σύνολο της διαδικασίας να καταστεί «απλό για τον απλό χρήστη», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σε βαθμό που να μην χρειάζεται η προσφυγή σε μηχανικό για την απόκτηση των δικαιολογητικών και την ορθή ολοκλήρωση της αίτησης. Το σύνολο της διαδικασίας θα γίνεται ηλεκτρονικά χωρίς να χρειάζεται η φυσική προσκόμιση των εγγράφων σε κάποιο «γκισέ».
Σε αυτή την κατεύθυνση οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ βρίσκονται σε σταθερή επικοινωνία και διαβουλεύσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ, ως φορέα υλοποίησης του έργου, ώστε να οριστικοποιηθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και ο τρόπος και η διαδικασία υποβολής.
Τα παραπάνω θα επικυρωθούν με τροποποίηση της σχετικής προηγούμενης υπουργικής απόφασης, όπως ανέφερε πρόσφατα η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο συνέδριο Renewable & Storage Forum. Η ίδια εξήγγειλε ότι η χρηματοδότηση θα φτάνει έως και 60% στα πλαίσια του προγράμματος χρηματοδοτικής ενίσχυσης σε φωτοβολταϊκά στέγης, ενώ πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να γίνουν οι πρώτες αιτήσεις πριν το τέλος του χρόνου.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. «Θα χρηματοδοτήσουμε 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια», είχε αναφέρει ο ίδιος.
Το πρόγραμμα αφορά συστήματα net-metering (αυτοπαραγωγή και συμψηφισμός), ενώ το χαρτοφυλάκιο έργων που θα αναπτυχθεί μέσω του προγράμματος ανέρχεται σε 2,5 Γιγαβάτ, με το όριο για κάθε «μικρό» φωτοβολταϊκό να είναι τα 10 κιλοβάτ. Επομένως, με δεδομένο ότι ορισμένοι δικαιούχοι θα εγκαταστήσουν συστήματα μικρότερης ισχύος, καθώς έχουν να καλύψουν περιορισμένες ανάγκες σε ρεύμα, το πλέον πιθανό είναι πως τελικά θα διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο η τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης όσο και η προδημοσίευση του οδηγού όπου θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες για την επιδότηση αναμένεται να γίνουν μέσα στον Νοέμβριο.