Φορολογικά κίνητρα για τις ζώνες απολιγνιτοποίησης προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και διάταξη για τη ΔΕΗ και τις ζώνες απολιγνιτοποίησης.

Αναλυτικότερα, στο άρθρο 80 προβλέπονται τροποποιήσεις στο άρθρο 28 του ν.4872/2021, αναφορικά με τη μεταβίβαση του Κλάδου Μεταλιγνιτικής Αξιοποίησης των Πυρήνων Ζωνών Απολιγνιτοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού («Κλάδος Μεταλιγνιτικής Αξιοποίησης Πυρήνων Ζ.Α.Π. Δ.Ε.Η. Α.Ε.») στην επωφελούμενη εταιρεία, οι οποίες εστιάζονται κυρίως στα ακόλουθα σημεία:

 

α. Οι μεταγραφές και λοιπές απαιτούμενες καταχωρίσεις για τη μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων, που περιλαμβάνονται στη σύμβαση διάσπασης του ανωτέρω κλάδου, εξαιρούνται της καταβολής και τέλους χαρτοσήμου.

Για τις ανάγκες σύνταξης της πράξης διάσπασης δεν απαιτείται, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, ασφαλιστική ενημερότητα καθώς και πιστοποιητικό της Φορολογικής Διοίκησης.

β. Εκπίπτει φορολογικά, για τη Δ.Ε.Η. Α.Ε., η ζημία που προκύπτει από την εισφορά του ανωτέρω κλάδου, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις

Προβλέπεται, επίσης, για τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. και την επωφελούμενη εταιρεία, απαλλαγή από την καταβολή πάγιων και αναλογικών συμβολαιογραφικών δικαιωμάτων, κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων, στο πλαίσιο της απόσχισης του ανωτέρω Κλάδου.

γ. Η σύσταση της επωφελούμενης εταιρείας, στο πλαίσιο της απόσχισης, απαλλάσσεται από:

- τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου του άρθρου 17 του ν.1676/1986,

 

- το τέλος 0,1% επί του μετοχικού κεφαλαίου υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού (άρθρο 17 παρ.1, του ν.3959/2011),

- τον φόρο εισοδήματος και εν γένει οποιοδήποτε άλλο φόρο, εισφορά υπέρ τρίτων ή άλλη επιβάρυνση. Η απαλλαγή καλύπτει οποιονδήποτε φόρο καθώς και ενδεχόμενη μελλοντική κεφαλαιοποίηση ή διανομή της θετικής διαφοράς που ενδέχεται να προκύψει μετά την ημερομηνία σύνταξης της λογιστικής κατάστασης απόσχισης κλάδου και μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Φ