Φλώρινα: Ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και οι 200 αιτήσεις μικρών επενδυτών που βαλτώνουν

30 08 2023 | 10:52Newsroom / ENERGYPRESS.GR

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε τα έργα μεγάλων επενδυτών να παίρνουν σάρκα και οστά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υποβαθμίζοντας το περιβάλλον της περιοχής, ανεμογεννήτριες στην Κέλλη, φωτοβολταϊκά πέριξ των εγκαταλελειμμένων ορυχείων αλλά και σε χορτολιβαδικές εκτάσεις όπως αυτό στην περιοχή των Κοίλωνσυνολικής δυναμικής 225MW. Ενώ, περισσότερες από 200 αιτήσεις κατοίκων της περιοχής για μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα μέχρι 150 KWβαλτώνουν. Παράλληλα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδαεντείνονται διαρκώς οι συζητήσεις γύρω από την ορθολογική χρήση των ΑΠΕ.

Από τη μία πλευρά, οι μεγάλες επενδύσεις βοηθούν τη χώρα να πετύχει άμεσα τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ΑΠΕ και τα ταμεία μεγάλων ομιλών, από την άλλη πλευρά, τα μικρά πάρκα ΑΠΕ μπορούν να ενισχύσουν το εισόδημα πολλών οικογενειών δίνοντας κίνητρα στον Δυτικομακεδόνα να μείνει στον τόπο του και να μεγαλώσει τα παιδιά του με αξιοπρέπεια.

 

Μερικοί από τους λόγους που αυτές οι αιτήσεις δε εγκρίνονται από τον ΑΔΜΗΕ προέρχονται από τη μη αναβάθμιση των υποσταθμών του δικτύου από τον ΔΕΔΔΗΕ στο νομό Φλώρινας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αυτές οι αναβαθμίσεις καθυστερούν επί σειρά ετών. Ένας ακόμη λόγος είναι η δέσμευση δημοσίων εκτάσεων για παραγωγή ενέργειας, όπως αυτές που περικυκλώνουν τους οικισμούς Ξινό Νερό, Άγιο Παντελεήμονα, Μελίτη, Ολυμπιάδα και Γαλάτεια, με αποτέλεσμα αυτές οι αδειοδοτήσεις να υπερφορτώνουν το ηλεκτρικό δίκτυο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους γίνεται κατανοητό ότι θα πρέπει άμεσα να βρεθεί η φόρμουλα, ώστε οι μικροί επενδυτές και οι ενεργειακές κοινότητες λαϊκής βάσης να πάρουν άμεσα αδειοδοτήσεις με στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων που πλήττονται καθημερινά από την απολιγνιτοποίηση. Τα ανταποδοτικά μέτρα που μερικοί μεγάλοι όμιλοι προσφέρουν, όπως η αγορά μηχανημάτων για τους δήμους ή η κατασκευή πάρκων κλπ. αποτελούν απλά στάχτη στα μάτια του πολίτη.

Πέρα από την ανάγκη για ενίσχυση των εισοδημάτων, υπάρχει και η ανάγκη μείωσης των ενεργειακών δαπανών. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» τόσο για νοικοκυριά, όσο και για επιχειρήσεις θα έπρεπε να έχει επιπλέον επιδότηση στις πληττόμενες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας που πέρα από την απολιγνιτοποίηση έχουν να αντιμετωπίσουν καιτους κρύους χειμώνες. Μπορούμε να βρούμε το νομοθετικό πλαίσιο και να διεκδικήσουμε ένα επιπλέον 10% μέσα από το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Συμπερασματικά, τα εμβληματικά έργα στην ενέργεια ενισχύουν τους εθνικούς στόχους, όμως δε προσφέρουν τίποτα στην τοπική κοινωνία. Αφού, ούτε θέσεις εργασίας προσφέρουν (πέραν της κατασκευής), ούτε μεγάλα μισθώματα αποδίδουν στους δήμους. Για να μιλάμε, λοιπόν, για Δίκαιη Μετάβαση θα πρέπει να βοηθηθούν πρώτα αυτοί που πλήττονται περισσότερο με ταυτόχρονη μείωση του κόστους διαβίωσης και αύξηση των εισοδημάτων.

Παντελής Γεώργου,

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Φλώρινας

 

B