Φιλίππου: Τα επόμενα βήματα και οι προτεραιότητες του χρηματιστηρίου ενέργειας για φέτος

Για τη σημασία των νέων αγορών και των δυνατοτήτων που αυτές ανοίγουν μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας μίλησε στην κοπή της πίτας της εταιρείας ο Μιχάλης Φιλίππου, διευθύνων σύμβουλος των HEnEx και EnExClear, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν φέτος.

Ο κ. Φιλίππου έκανε λόγο αρχικά για τον καθοριστικό ρόλο των συμμετεχόντων της αγοράς ηλεκτρισμού στο όλο εγχείρημα, ενώ ανέλυσε τα νέα εργαλεία που θα είναι διαθέσιμα από τη λειτουργία του χρηματιστηρίου. "Με τις νέες αγορές θα σας παρέχονται απαραίτητα εργαλεία για τον έλεγχο του επιχειρηματικού σας ρίσκου για την ασφαλή και βιώσιμη ανάπτυξη των επενδύσεών σας", ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως "Production & Demand hedging, Medium & Long Term Planning, Investment & Maintenance Decisions, Production Cost Lock-in, Σε συνδυασμό με “fuel derivatives & EUA markets” Clean Spark Spread και Clean Dark Spread Lock-in, Scheduling, Optimization and Position Adjustment  είναι μερικά από αυτά".

Επίσης, τόνισε ότι μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται σειρά σημαντικών βημάτων, συγκεκριμένα το Software System Implementation που προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου, το Ιnternal Training – ολοκλήρωση διασυνδέσεων με συστήματα ΑΔΜΗΕ ως τα τέλη Μαΐου, το User Acceptance internal testing – fixing possible errors ως τα τέλη Ιουνίου και το Commissioning – Participants Training – Dry Run ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, ο δ.σ. του χρηματιστηρίου ενέργειας υπογράμμισε ότι παραμένουν οι προκλήσεις για τα δομικά προβλήματα της αγοράς: Portfolia Παραγωγής και Προμήθειας, βιωσιμότητα επενδύσεων και μηχανισμοί ενίσχυσης εκτός οργανωμένης αγοράς, διείσδυση ΑΠΕ με συνέπεια το διεθνώς γνωστό πρόβλημα των αγορών ηλεκτρισμού το επονομαζόμενο: “Zero Marginal Cost”.   

Όπως πρόσθεσε, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με την προώθηση των ΑΠΕ είναι υποχρέωση όλων, αυτές οι πηγές ενέργειας λόγω της δυσανάλογης σχέσης CAPEX – OPEX δημιουργούν το πρόβλημα, το οποίο διερευνάται να αντιμετωπιστεί με Capacity και Flexibility - Storage προϊόντα τα οποία όμως θα πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμα σε οργανωμένες αγορές και όχι να επιβάλλονται με μηχανισμούς. Με αυτόν τον τρόπο θα προσεγγίσουμε τον ορθό ανταγωνισμό με την έννοια της εξυπηρέτησης τόσο των καταναλωτών ως προς τις διαμορφούμενες τιμές ενέργειας όσο και των επενδυτών στον τομέα της ενέργειας με την εξασφάλιση της αειφόρου βιωσιμότητας  των επενδύσεών τους.

Αναφορικά με τις προκλήσεις, ο κ. Φιλίππου μίλησε για τη στρατηγική επιλογή της δημιουργίας με τους IT Developers του ATHEX IT energy systems με βάση τα IT capital systems του ΑΤΗΕΧ, καθώς και για τη δημιουργία Αξιόπιστων, σταθερών, ασφαλών, ευέλικτων και δομημένων (modular) συστημάτων τα οποία εύκολα δύναται να επεκταθούν σε διαφορετικά προϊόντα π. χ. Φυσικό Αέριο με όμοια συστήματα διεπαφών χρηστών (User Friendly & intuitive interfaces). Επίσης, συμπεριέλαβε την εκπαίδευση των συμμετεχόντων και το πιεστικό χρονοδιάγραμμα.

Τέλος, ο κ. Φιλίππου αναφέρθηκε και στις άλλες προτεραιότητες πέραν της Spot Αγοράς, οι οποίες είναι τα Derivatives Markets, αλλά και η Αγορά Φυσικού Αερίου όπου στόχος είναι να γίνει η εταιρεία ΤPO (Trading Platform Operator) και άμεσα πρόκειται να ανατεθεί μελέτη βιωσιμότητας. Επίσης, στις προτεραιότητες περιλαμβάνεται η αγορά Περιβαλλοντικών Προϊόντων, όπου επίσης στόχος είναι να γίνει TPO (Trading Platform Operator) αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου σχετικά με το Electricity Disclosure και την έγκριση του GO registry για την σύνδεση με το AIB HuB. Τέλος, στο στόχαστρο της εταιρείας είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων στην ΝΑ Ευρώπη.

 

 

7 Φεβρουαρίου 2019

Πηγή: energypress