Fast track αδειοδότηση για το project ΑΠΕ, αποθήκευσης και πράσινου υδρογόνου της BLUE SKY στην Φθιώτιδα - Στα 226 εκατ. το ύψος της επένδυσης

17 05 2023 | 20:08Energypress

Σε καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (χορήγηση κινήτρου ταχείας αδειοδότησης) "έβαλε" το Υπουργείο Ανάπτυξης, με υπουργική απόφαση που υπογράφει ο κ. Παπαθανάσης, το έργο πράσινου υδρογόνου που κατασκευάζει στην Φθιώτιδα, η BLUE SKY 300 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε., σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στη Διάυγεια.

Πρόκειται για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 200 MW, με μπαταρία 100 MW, για την αποθήκευσης ενέργειας και τη μετατροπή της σε πράσινο υδρογόνο με ηλεκτρολύτη δυναμικότητας 50MW.

Το εν λόγω έργο είχε ενταχθεί πριν από 8 μήνες στην κατηγορία «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας».

Το συνολικό κόστος του επενδυτικού σχεδίου, προβλέπει δαπάνη άνω των 111 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου, 63 εκατ. ευρώ για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας σε συστοιχία μπαταριών, και μονάδα παραγωγής υδρογόνου ισχύος 50MW ύψους 52 εκατ. ευρώ (συνολικά 226 εκατ. ευρώ).

Η υπουργική απόφαση αναφέρει επίσης ότι η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου θα γίνει με ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 20% και με δανειακά κεφάλαια σε ποσοστό 80%. Επιπλέον, ως ορίζοντας υλοποίησης του έργου μπαίνει το αργότερο το 2038.

Σημειώνεται πως, η BLUE SKY 300 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε., ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 12.000 ευρώ, και μοναδικός της εταίρος είναι η αγγλική εταιρεία “Hive Energy Limited”, εδρεύουσα στο Χάμσαιρ Αγγλίας.

Σκοπός της εταιρείας είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά συστήματα κ.ά.), η παραγωγή ενέργειας από μετατροπή άλλων πηγών ενέργειας, η παραγωγή υδρογόνου, η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας (από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ά.) και υδρογόνου. Παράλληλα στους στόχους της είναι η κατασκευή μονάδων παραγωγής ανανεώσιμων ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου, οι υπηρεσίες εκπόνησης ενεργειακών μελετών (θερμοηλεκτρικών, υδροηλεκτρικών), κ.ά. 

 

 

σ