Ευρωβαρόμετρο: Εννέα στους δέκα Έλληνες ζητούν επενδύσεις σε ΑΠΕ - «Ψηφίζουν» κοινή ενεργειακή πολιτική και ενεργειακή αυτονομία

Τεράστιες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένει η πλειοψηφία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας παράλληλα την ενεργειακή μετάβαση, όπως δείχνει το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κομισιόν.

Ειδικότερα, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες της ΕΕ πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύσει μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια (85%) και ότι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, των μεταφορών και των αγαθών θα μας κάνει λιγότερο εξαρτημένους από τους παραγωγούς ενέργειας εκτός ΕΕ (82%).Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ανέρχεται στο 87%. Επίσης, του 83% των Ελλήνων συμφωνεί ότι η μείωση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σημαντικές για τη συνολική μας ασφάλεια, έναντι 81% στην ΕΕ.

Το 87% των κατοίκων στη χώρα μας τάσσεται υπέρ των κοινών ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας προκειμένου να εξασφαλίζουν καλύτερη τιμή (το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 80%).

Μάλιστα 8 στους δέκα (79% ίδιο ποσοστό με την ΕΕ) θεωρούν ότι μακροπρόθεσμα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες μπορούν να μειώσουν την τιμή που πληρώνουμε για την κατανάλωση ενέργειας.

Σε ερώτηση για το πώς βλέπουν την κοινή ενεργειακή πολιτική, το 80% των Ελλήνων (73% στην ΕΕ) έχει θετική άποψη και μόλις το 16% αρνητική.

Οι μεγάλες προκλήσεις

Αναφορικά με ποια θεωρούν οι Έλληνες ως τη μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα μας, το 49% θεωρεί την ακρίβεια, ακολουθεί με 35% η οικονομική κατάσταση, η υγεία με 24%, η ανεργία με 18%, η μετανάστευση με 13% και ο ενεργειακός εφοδιασμός με 12%. Σημειώνεται πάντως, ότι οι Έλληνες θεωρούν σε ποσοστό 25% ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός αποτελεί μείζον θέμα για την ΕΕ.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι μόνο ένα 3% των Ελλήνων εκτιμά ότι το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή αποτελούν προκλήσεις για τη χώρα μας.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Το 27% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η « αύξηση τιμών/πληθωρισμός/κόστος διαβίωσης » είναι ένα από τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ αυτή τη στιγμή (-5 π.μ. από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο). Η διεθνής κατάσταση έρχεται δεύτερη με 25% (-3 π.μ.), ακολουθούμενη από τη μετανάστευση (24%, +7 π.μ.) και το « περιβάλλον και κλιματική αλλαγή » (22%, +2 π.μ.).

Ο ενεργειακός εφοδιασμός (16%, -10 π.μ.) παρουσίασε απότομη μείωση , πέφτοντας από την τρίτη θέση στην έκτη.

Όταν ρωτήθηκαν για τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα τους , το 45% εντόπισε « αύξηση τιμών/πληθωρισμό/κόστος ζωής » (-8 π.μ.), αρκετά υψηλότερα από την οικονομική κατάσταση (18%, +1 π.μ.), το «περιβάλλον και το κλίμα αλλαγή» (16%, +2 π.μ.), μετανάστευση (14%, +5 π.μ.) και υγεία (14%, χωρίς αλλαγή). Οι ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό έχουν μειωθεί κατακόρυφα (12%, -7 π.μ.), υποχωρώντας από τη δεύτερη στην πέμπτη θέση.

 

 

 

σ