Ευ. Μυτιληναίος: Η χώρα δεν θα έχει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας, αλλά σοβαρό πρόβλημα υψηλών τιμών - Καλά μελετημένα τα μέτρα της κυβέρνησης

Την πεποίθησή του ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει σοβαρό θέμα επάρκειας φυσικού αερίου μετέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναιος, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Όπως σημείωσε, η εκτίμησή του είναι ότι η Ρωσία δεν θα αποκόψει τη ροή αερίου από τον Turk Stream. Επιπλέον, λειτουργεί ο σχεδιασμός της χώρας που περιλαμβάνει τη μετατροπή λειτουργίας μονάδων από αέριο σε πετρέλαιο και έχουν αυξηθεί τα αποθέματα λιγνίτη στη διάθεση των λιγνιτικών μονάδων, ενώ γίνεται διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων και επιπλέον έχει ενισχυθεί η Ρεβυθούσα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η χώρα μας δεν είναι μια μεγάλη αγορά, μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της για αέριο με 46 πλοία που θα έρθουν στη Ρεβυθούσα στο έτος. Ήδη η Μυτιληναίος έχει κλείσει 10 slots για το 2023 και άλλα 10 για το 2024. 

Αντίθετα με το θέμα της επάρκειας, ο κ. Μυτιληναίος εμφανίστηκε απολύτως ανήσυχος για το θέμα της τιμής στην οποία θα πωλείται το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, βρισκόμαστε σε μια περιόδο κατά την οποία οι τιμές θα παραμείνουν ψηλά, αν δεν αυξηθούν και περαιτέρω. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία θα είναι μεγάλο. Ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε, πάντως, ότι όλα τα μέτρα που μέχρι τώρα έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση για την ενεργειακή κρίση και την ελάφρυνση των καταναλωτών είναι καλά μελετημένα και πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της επιχειρηματικής κοινότητας, ακόμα και αν κάποια από αυτά θίγουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.

Νωρίτερα, ο κ. Μυτιληναίος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist σε πάνελ με τον γνωστό καθηγητή Φράνσις Φουκουγιάμα, σημείωσε ότι η Ευρώπη πίεσε χρονικά τους στόχους για βιωσιμότητα και ενεργειακή μετάβαση με αποτέλεσμα να υπάρxει πρόβλημα στην κοινωνία και την οικονομία. Yπάρχει ένα κενό χρόνου 2 έως 3 ετών μέχρις ότου γίνει εφικτή η πράσινη μετάβαση, όπου το ερώτημα είναι εάν θα έχουμε αρκετό LNG από το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. "Πρόκειται για μια παγίδα θανάτου για την Ευρώπη και δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία και τα νοικοκυριά θα ανταπεξέλθουν σε αυτήν την κατάσταση" ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στην Ευρώπη "εγκαταλείψαμε το θέμα της ασφάλειας προμήθειας και σήμερα η ήπειρος βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο".

Ο ίδιος επικαλέστηκε τις προβλέψεις της JP Morgan για τιμή του πετρελαίου στα 300 δολάρια εάν υπάρξει πλήρης διακοπή της ρωσικής προμήθειας και για τιμή του φυσικού αερίου στα 200 ευρώ/MWh σε περίπτωση που υπάρξει περιορισμός της ρωσικής ροής. Πριν την κρίση του 2021 η τιμή του αερίου ήταν στα μόλις 20 ευρώ/MWh, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος. 

Τόνισε ότι η Ευρώπη έχιε να αντιμετωπίσει ανυπέρβλητα προβλήματα καθώς οδεύει με μεγάλη ταχύτητα προς την ύφεση με ταυτόχρονη αύξηση του πληθωρισμού, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη δυσκολία για αποφάσεις από την ΕΚΤ. Ο συνδυασμός ύφεσης με πληθωρισμό ήταν το βασικό δεδομένο το 1930 στην Αμερική με τις γνωστές συνέπειες, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.

Ο ίδιος τελείωσε την εισήγησή του αναφέροντας ότι μέχρι τώρα η Ευρώπη είχε φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία και χωρίς κόστος ασφάλεια από τις ΗΠΑ. Τώρα η φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία θεωρείται τελειωμένη υπόθεση, ενώ το θέμα της ασφάλειας με τη βοήθεια των ΗΠΑ συναρτάται απολύτως από τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Μυτιληναίος μιλώντας στους δημοσιογράφους, έκανε εισήγηση στην εκτελεστική επιτροπή της MYTILINEOS για μείωση κατά 20% της ενεργειακής κατανάλωσης σε όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, τονίζοντας ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η τελική λύση.

Θοδωρής Παναγούλης

Ευ. Μυτιληναίος: Η χώρα δεν θα έχει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας, αλλά σοβαρό πρόβλημα υψηλών τιμών - Καλά μελετημένα τα μέτρα της κυβέρνησης