Eurelectric: Κλειδί οι αντλίες θερμότητας για τη μαζική ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων που επιδιώκει η Ε.Ε.

24 09 2020 | 10:14

Η Κομισιόν έχει προαναγγείλει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μαζικής ανακαίνισης κτηρίων προκειμένου να γίνουν πιο αποδοτικά ενεργειακά.

Στα πλαίσια αυτά, η Eurelectric δημοσίευσε ένα κείμενο θέσεων με το οποίο καταθέτει τις προτάσεις της για το συγκεκριμένο τομέα και ζητά πιο γρήγορο εξηλεκτρισμό.

Συγκεκριμένα, ο σύνδεσμος παρατηρεί ότι τα κτήρια καταναλώνουν το 40% όλης της ενέργειας στη Γηραιά Ήπειρο και τα 3/4 εξ αυτών παραμένουν σε κακή κατάσταση όσον αφορά την ενεργειακή τους αποδοτικότητα με αποτέλεσμα απώλεια ενέργειας και υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές.

Με αφορμή αυτή τη διαπίστωση, η Eurelectric θεωρεί ότι ο εξηλεκτρισμός της θέρμανσης και ψύξης στα κτήρια είναι κλειδί για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, ενώ οι ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας αποτελούν μια υποσχόμενη λύση αφού είναι 5-6 φορές πιο αποδοτικές από τους λέβητες με συμβατικά καύσιμα και εκλύουν σημαντικά λιγότερους ρύπους.

Επιπλέον, οι αντλίες χαρακτηρίζονται από χαμηλότερο κόστος συντήρησης και λειτουργίας και αν συνδυαστούν με φωτοβολταϊκά και μπαταρίες οδηγούν σε ακόμα υψηλότερα οφέλη.

Πέραν αυτών, η Eurelectric θεωρεί ότι το κύμα ανακαίνισης θα πρέπει να χαρακτηριστεί από ένα κοινό δρόμο για όλα τα κράτη-μέλη, η φορολογία θα πρέπει να κάνει διάκριση ανάμεσα σε λύσεις με ηλεκτρισμό ή ορυκτά καύσιμα και επίσης ο σχεδιασμός χρηματοδοτικών προγραμμάτων είναι κλειδί για την περίπτωση των φτωχώτερων νοικοκυριών.

Τέλος, ο σύνδεσμος αντιμετωπίζει το όλο εγχείρημα ως μια εξαιρετική ευκαιρία για μαζική εγκατάσταση φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα, όπως και έξυπνων μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος στα απανταχού κτήρια.

 

 

24 Σεπτεμβρίου 2020

energypress