Έτοιμο το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις απευθείας γραμμές ανάμεσα σε παραγωγούς και πελάτες – «Ατού» η ανεξαρτησία από το σύστημα ηλεκτρισμού

Με σαφήνεια πλέον προβλέπεται η λειτουργία των απευθείας γραμμών από τους αντίστοιχους κώδικες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στην τελευταία Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ «πέρασαν» όλες οι αναγκαίες τροποποιήσεις προκειμένου να διαμορφωθεί πλήρως το ρυθμιστικό πλαίσιο και πλέον να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα για την υλοποίησή τους. 

Ειδικότερα, η Ρυθμιστική Αρχή, κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας την περασμένη Πέμπτη, ενέκρινε τις τροποποιήσεις που απαιτούνταν στον Κώδικα της αγοράς εξισορρόπησης και στον Κώδικα Διαχείρισης Συστήματος και πλέον τα δύο κείμενα περιλαμβάνουν τον όρο «απευθείας γραμμή», καθορίζοντας τον τρόπο λειτουργίας του εν λόγω συστήματος.

Η απευθείας γραμμή αφορά τη γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία συνδέει μια μεμονωμένη μονάδα παραγωγής με ένα μεμονωμένο πελάτη, είτε η γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία συνδέει έναν παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας με μία επιχείρηση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προμηθεύει απευθείας τις δικές της εγκαταστάσεις, θυγατρικές επιχειρήσεις και επιλέγοντες Πελάτες. Οι απευθείας γραμμές δεν εντάσσονται στο Σύστημα Μεταφοράς ή στο Δίκτυο Διανομής.

Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει το energypress, ότι επενδυτές «προσβλέπουν» στην λύση της «απευθείας γραμμής» ως εναλλακτική απέναντι στα προβλήματα που συνοδεύουν το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. 

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η απευθείας γραμμή επιτρέπει αφενός την ανεξαρτησία από το σύστημα και τα προβλήματα που το συνοδεύουν και αφετέρου καλύπτει θέματα ασφάλειας τροφοδοσίας που ιδίως κάποιες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες θέτουν σε βασική προτεραιότητα για λόγους εύρυθμης λειτουργίας τους.

 

 

 

σ