ΕΣΗΑΠΕ: Εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και κοινοτικών προβλέψεων η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για τις περικοπές - Τι συμβαίνει σε πέντε «ώριμες» αγορές της Ευρώπης

Παρέκκλιση από την κρατούσα σε λοιπά ευρωπαϊκά κράτη πρακτική που ακολουθείται στο ζήτημα των περικοπών και μη συμμόρφωση με τον οικείο Ευρωπαϊκό Κανονισμό εντοπίζει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) στην εισήγηση του ΑΔΜΗΕ σχετικά με το πλαίσιο που θα διέπει τον περιορισμό έγχυσης των Μονάδων ΑΠΕ στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στη σχετική επιστολή που κατέθεσε στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης της ΡΑΕ για το θέμα, το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο προκρίνει τις περικοπές μόνον στην παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ σε προφανή αντίθεση με τα όσα προβλέπει ο Κανονισμός, δίχως να προβλέπει οποιαδήποτε αποζημίωση σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Κανονισμού, αλλά και την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα δημιουργεί συνθήκες τέτοιες, οι οποίες να οδηγούν σε πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.

Στην επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς, ο ΕΣΗΑΠΕ παρουσιάζει συνοπτικά την πρακτική που ακολουθείται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη σχετικά με το θέμα των περικοπών.

Γαλλία

Στην περίπτωση της Γαλλίας, σύμφωνα με όσα σημειώνονται στην επιστολή, προβλέπεται δικαίωμα χορήγησης αποζημίωσης σε περίπτωση κατά την οποία ο ΔΣΜ ή ο ΔΔΔ εκδώσει εντολή περικοπής της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για αποζημίωση με την στενή έννοια του όρου της κάλυψης ζημίας. Η Γαλλία ακολουθεί το μοντέλο ανακατανομής, το οποίο βασίζεται στην αγορά. Η ανακατανομή λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του επονομαζόμενου «Μηχανισμού Προσαρμογής» και ταυτίζεται, επί της ουσίας, με την προμήθεια τριτοβάθμιων εφεδρειών. Η παροχή τριτοβάθμιων εφεδρειών (ή άλλως η συμμετοχή στον «Μηχανισμό Προσαρμογής») είναι ελεύθερη από όποιον παραγωγό το επιθυμεί και συνάπτεται σχετική σύμβαση με τον ΔΣΜ. Ο κάθε παραγωγός ορίζει ελεύθερα το ύψος της προσφοράς του προς τον ΔΣΜ για την παροχή της υπηρεσίας.

Γερμανία

Αντίστοιχα στη περίπτωση της Γερμανίας προβλέπεται αποζημίωση του παραγωγού σε εκτέλεση εντολής περικοπής της παραγωγής. Η Γερμανία ακολουθεί το μοντέλο της ανακατανομής, το οποίο δεν βασίζεται στην αγορά.

Οι μονάδες των οποίων η παραγωγή περικόπτεται, λαμβάνουν αποζημίωση, το ποσό της οποίας είναι κανονιστικά προσδιορισμένο εκ των προτέρων και το ύψος της είναι τέτοιο, ώστε να «θέτει [τον παραγωγό] σε οικονομικώς ουδέτερη θέση».

Ηνωμένο Βασίλειο

Και στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπεται αποζημίωση, παρότι, όπως και στη Γαλλία, δεν πρόκειται για αποζημίωση με τη στενή έννοια του όρου της κάλυψης ζημίας.

Ο ΔΣΜ στο Ηνωμένο Βασίλειο προμηθεύεται διάφορες υπηρεσίες στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να μεριμνά για την ορθή λειτουργία του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΕΣΗΑΠΕ προσθέτει στην επιστολή του πως «εξ’ όσων αντιλαμβανόμαστε, τέτοιες υπηρεσίες παρέχονται είτε κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας (οπότε και η αμοιβή ισούται με το ποσό της προσφοράς, βλ. την περίπτωση του Balancing Reserve) είτε με βάση τις συμβάσεις μεταξύ παραγωγών και ΔΣΜ (βλ. την περίπτωση του intertripping), οι οποίες συνάπτονται ελεύθερα».

Ισπανία

Το ισπανικό μοντέλο προβλέπει αποζημίωση, χωρίς ωστόσο να αφορά και σε αυτή την περίπτωση, αποζημίωση με την στενή έννοια του όρου της κάλυψης ζημίας. Η Ισπανία ακολουθεί το μοντέλο ανακατανομής, το οποίο βασίζεται στην αγορά. Οι ενδιαφερόμενες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υποβάλλουν τις προσφορές τους είτε αμέσως μετά το κλείσιμο της αγοράς επόμενης ημέρας, είτε σε πραγματικό χρόνο, όταν κρίνεται ως αναγκαίο από τον ΔΣΜ.

Ιταλία

Τέλος, και στην περίπτωση της Ιταλίας ισχύει το ίδιο με τις Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία, δηλαδή πρόβλεψη αποζημίωσης χωρίς να πρόκειται για αποζημίωση με την στενή έννοια του όρου της κάλυψης ζημίας.

Η Ιταλία ακολουθεί το μοντέλο της ανακατανομής, το οποίο βασίζεται στην αγορά. Η ανακατανομή στην Ιταλία εντάσσεται στην αγορά των επικουρικών υπηρεσιών και δεν υφίσταται σχετική διάκριση μεταξύ της ανακατανομής και άλλων επιμέρους επικουρικών υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο της αγοράς επικουρικών υπηρεσιών συμμετέχουν μόνον μονάδες με ισχύ άνω των 10 MW και αυτές είναι κατά κύριο λόγο θερμικές μονάδες. Ο ΔΣΜ διοργανώνει διαγωνιστική διαδικασία σε καθημερινή βάση για τις υπηρεσίες της επόμενης ημέρας και επιλέγει μεταξύ των χαμηλότερων προσφορών (pay-as-bid).

 

 

 

σ