Έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα 2.7 δις δολάρια λανσάρει η Νορβηγία.

23 09 2020 | 09:15

Το μεγαλύτερο έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) υπέβαλε προς έγκριση στο νορβηγικό κοινοβούλιο η κυβέρνηση της χώρας, υπογραμμίζοντας, χαρακτηριστικά, ότι πρόκειται “για το μεγαλύτερο κλιματικό έργο στη νορβηγική βιομηχανία που έχει προταθεί ποτέ”.

Ειδικότερα, το έργο με την ονομασία “Longship” αποτελεί ορόσημο της κυβερνητικής ατζέντας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων για περικοπή των εγχώριων εκπομπών κατά 50-55% μέχρι το 2030 και συνάμα αναδιάρθρωσης του βιομηχανικού τομέα. Σύμφωνα με δηλώσεις της Πρωθυπουργού Erna Solberg, το έργο φιλοδοξείται να συμβάλλει καθοριστικά στην περικοπή των εκπομπών και να διευκολύνει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και κατ' επέκταση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει πρώτα στο εργοστάσιο τσιμένου Norcem στην πόλη Brevik. Ταυτόχρονα, σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την μονάδα αποτέφρωσης αποβλήτων Fortum Oslo Varme στο Όσλο, υπό την προϋπόθεση ότι το έργο εξασφαλίζει επαρκή ίδια χρηματοδότηση, καθώς και χρηματοδότηση από την ΕΕ ή άλλες πηγές.

Επιπρόσθετα, το έργο Longship περιλαμβάνει χρηματοδότηση για το έργο Northern Lights -υποδομή μεταφοράς και αποθήκευσης, το οποίο αποτελεί κοινοπραξία των Equinor, Shell και Total. Το Northern Lights θα μεταφέρει το υγροποιημένο CO2 από τις υποδομές δέσμευσης σε ένα τερματικό στο Oygarden στο Vestland County. Από εκεί, το διοξείδιο του άνθρακα θα διοχετεύεται μέσω αγωγών σε μια δεξαμενή κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

δ

Σχολιάζοντας την νέα πρόταση της κυβέρνησης, η Υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας Tina Bru ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Χτίζοντας λίγο-λίγο σε συνεργασία με την βιομηχανία καθίσταται εξαιρετικά σημαντικό για εμάς, ώστε να είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό το έργο είναι οικονομικά βιώσιμο και εφικτό να γίνει”.

δ

Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 1.85 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό περιλαμβάνει τόσο το έργο Norcem, το Fortum Oslo Varme όσο και το Northern Lights. Τα λειτουργικά κόστη για 10 χρόνια λειτουργίας εκτιμώνται σε 864 εκατομμύρια δολάρια. Επομένως το συνολικό κόστος φτάνει τα 2.7 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

 

 

 

22 Σεπτεμβρίου 2020

energypress