Έρευνα αποκαλύπτει: Ζευγάρια αποφασίζουν να μην κάνουν παιδιά επειδή ανησυχούν για το κλίμα

13 11 2023 | 15:41Newsroom / CNN Greece

«Θυμάμαι ότι ο γαμπρός μου γέλασε όταν του το είπα» λέει η Έμα.

Μπορεί η απόφαση αυτή πριν από 10 χρόνια να ήταν για λίγους, που θα χαρακτηρίζονταν και εκκεντρικοί, ωστόσο φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ενστερνίζονται αυτή τη θέση.

Έρευνα του University College του Λονδίνου διερεύνησε για πρώτη φορά πώς οι ανησυχίες για το κλίμα επηρεάζουν την απόφαση των ζευγαριών να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους.

Η ανάλυσή τους έδειξε ότι οι έντονες ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή είχαν ως αποτέλεσμα τα ζευγάρια να θέλουν λιγότερα παιδιά ή και καθόλου.

Η Σμαρτ δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian πως η απόφασή της να μην κάνει παιδιά είναι διττή:

«Αφενός είναι το ηθικό ζήτημα του πώς θα φέρεις ένα παιδί στον κόσμο όταν δεν θα έχει ευχάριστο ή βιώσιμο μέλλον. Και αφετέρου υπάρχει και το άλλο ηθικό δίλημμα για το τι είδους εκπομπές θα αφήσουν πίσω του ένα παιδί. Και αυτό ακούγεται λίγο ψυχρό και υπολογιστικό και όχι συναισθηματικό αλλά για εμάς έπαιξε καθοριστικό ρόλο».

Η Χόουπ Ντίλαρστοουν, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, είπε με τη σειρά της ότι οι ανησυχίες της Σμαρτ και του συζύγου τους δεν είναι σε καμία περίπτωση μοναδικές.

Αντίθετα, η ανησυχία για το μέλλον και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του συνεχώς αυξανόμενου ανθρώπινου πληθυσμού είναι σημεία που εντόπισε η έρευνα.

Οι ανησυχίες αυτές, ωστόσο, δεν εμφανίζονται παντού στον κόσμο. Για παράδειγμα, στη Ζάμπια ή την Αιθιοπία, οι γονείς ανησυχούν πολύ περισσότερο για το εάν θα μπορούν να έχουν τα παιδιά τους τα απαραίτητα.

«Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι άμα κάνουν πολλά παιδιά, τότε αυτό μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες επιβίωσης των παιδιών αυτών, γιατί θα είχαν πολλά στόματα να θρέψουν» λέει η Ντίλαρστοουν, η έρευνα της οποίας αποκάλυψε παράλληλα και πολιτικούς λόγους για τους οποίους ορισμένα ζευγάρια αποφεύγουν να κάνουν παιδιά.

Η ειδικός τόνισε ότι ελπίζει να κατανοήσει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζουν τα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν και κατά πόσο επηρεάζονται από την κλιματική κρίση.

Ωστόσο, η ίδια υπογράμμισε ότι τα ευρήματά της έδειξαν ότι οι λόγοι που αρκετά ζευγάρια αποφάσιζαν να μην κάνουν ή να μην κάνουν πολλά παιδιά ήταν περίπλοκοι και δεν ήταν δυνατό να φτάσει σε ένα γενικό συμπέρασμα για ολόκληρο τον κόσμο