Επιστήμονες ανακάλυψαν υλικό που αποθηκεύει τα αέρια του θερμοκηπίου γρηγορότερα από τα δέντρα

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ένα πορώδες υλικό που έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, καθιστώντας το ένα πιθανό νέο εργαλείο στο οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το υλικό αποτελείται από κοίλα μόρια τα οποία έχουν μια δομή που μοιάζει με κλουβί και έχουν μεγάλες δυνατότητες αποθήκευσης αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το εξαφθοριούχο θείο – ένα πιο ισχυρό αέριο που μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για χιλιάδες χρόνια.

Η διεθνής ομάδα από τα Πανεπιστήμια του Λίβερπουλ και του Σαουθάμπτον, το Imperial College και το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ανατολικής Κίνας, χρησιμοποίησε υπολογιστική μοντελοποίηση για να προβλέψει με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο τα μόρια θα συναρμολογούνταν στο πορώδες υλικό.

Οι επιστήμονες περιγράφουν λεπτομερώς πώς χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να αναπτύξουν αυτό το υλικό σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Synthesis».

«Πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη επειδή χρειαζόμαστε νέα πορώδη υλικά που θα μας βοηθήσουν να επιλύσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις της κοινωνίας», δήλωσε ο Μαρκ Λιτλ, καθηγητής μηχανικής και επικεφαλής της μελέτης.

«Η φύτευση δέντρων είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την απορρόφηση του άνθρακα, αλλά είναι πολύ αργός», δήλωσε ο Λιτλ. «Χρειαζόμαστε μια ανθρώπινη παρέμβαση – όπως τα τεχνητά μόρια – για να δεσμεύουμε αποτελεσματικά τα αέρια του θερμοκηπίου από το περιβάλλον πολύ πιο γρήγορα» πρόσθεσε.

Τα αέρια του θερμοκηπίου είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Λειτουργούν όπως τα τοιχώματα ενός θερμοκηπίου, παγιδεύοντας τη θερμότητα στη γήινη ατμόσφαιρα. Ενώ το διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται με φυσικό τρόπο, το εξαφθοριούχο θείο είναι ένα τεχνητό αέριο που παγιδεύει τη θερμότητα πολύ πιο αποτελεσματικά.

Άλλες εναλλακτικές λύσεις

Επί του παρόντος αναπτύσσονται και άλλα υλικά τα οποία θα μπορούσαν δυνητικά να μειώσουν τον άνθρακα. Ένα τέτοιο υλικό είναι μια δισδιάστατη δομή από βόριο με μεγάλη επιφάνεια η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να απορροφήσει πολλά αέρια του θερμοκηπίου από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Ένα άλλο υλικό που διερευνούν οι επιστήμονες είναι το σκυρόδεμα, το οποίο αποτελεί τη βάση της σύγχρονης κοινωνίας, αλλά η παραγωγή του είναι υπεύθυνη για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι ερευνητές διερευνούν πώς η προσθήκη υλικών- όπως η μαγειρική σόδαστο σκυρόδεμα, θα μπορούσε να αυξήσει την ικανότητα απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα.

ΠΗΓΗ: Sky News, Futurism

 

w