Επικεφαλής EFSA: Την επόμενη φορά να αξιολογήσουμε τις συνέπειες και χωρίς τη γλυφοσάτη.

06 06 2019 | 07:32

Η επόμενη διαδικασία νέας έγκρισης για το αμφισβητούμενο ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει αξιολόγηση της δυνητικής απαγόρευσης της ουσίας όσον αφορά τη διαθεσιμότητα τροφίμων, τη βιοποικιλότητα και το εισόδημα των αγροτών, δήλωσε ο Bernhard Url, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σε συνέντευξη του στη EURACTIV.com.

«Η επικοινωνία είναι το κλειδί και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο μάθημα που έπρεπε να μάθουμε. Νομίζω ότι υποτιμήσαμε όλοι τη συναισθηματική δύναμη της γλυφοσάτης», είπε.

Υπογράμμισε ότι η Γενική Νομοθεσία Τροφίμων (GFL) είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκεί. Η διαφάνεια δεν αποτελεί μοναδικό στόχο, διότι η δέσμευση με την κοινωνία των πολιτών είναι εξίσου σημαντική. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια λογική διάκριση σχετικά με το τι είναι πολιτική και τι επιστήμη, μαζί με μια δημόσια συζήτηση για τη γλυφοσάτη, η οποία θα πρέπει να επικεντρώνεται στη χρήση της και όχι στην ασφάλειά της.

Είπε επίσης ότι η αντίληψη ότι ο GFL θα εφαρμοστεί πλήρως τον Απρίλιο του 2021 δεν είναι ρεαλιστική και ότι η EFSA είναι «σημαντικά υποχρηματοδοτημένη». Τέλος, υπογράμμισε ότι η απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ που εφαρμόζει τη σύμβαση του Άαρχους θέτει υψηλότερα πρότυπα από ό,τι ο GFL.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στη Euractiv.com

 

 

 3 Ιουνίου 2019

δ