Επενδυτικός πυρετός: Ποιοί κατέβασαν αιτήσεις για 3 GW αιολικά και φ/β - Έρχονται ξένοι παίκτες, προσβλέπουν στο target model

Αιτήσεις ρεκόρ, για μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2940 μεγαβάτ (!) υποβλήθηκαν στον αδειοδοτικό κύκλο Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η ΡΑΕ.

Πρόκειται για πολύ μεγάλο πλήθος έργων κάθε κατηγορίας και τεχνολογίας, κυρίως όμως αιολικών και φωτοβολταϊκών, το οποίο πιστοποιεί το αυξημένο ενδιαφέρον της αγοράς ενόψει των επομένων διαγωνισμών που προγραμματίζει η Αρχή, ανάμεσά τους και ο πρώτος κοινός διαγωνισμός αιολικών-φωτοβολταϊκών που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.

Κυρίως όμως σηματοδοτούν το μεγάλο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει για επενδύσεις, ειδικά σε φωτοβολταϊκά, μεγάλοι ξένοι "παίχτες" του χώρου. Οι διεθνείς επενδυτές θέλουν να αξιοποιήσουν το καλό ηλιακό δυναμικό της χώρας μας, έχοντας προφανώς πολύ λιγότερους ενδοιασμούς όσον αφορά το ρίσκο της χώρας.

Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντες της αγοράς, οι ξένοι επενδυτές δεν στοχεύουν, κυρίως, στη συμμετοχή στους διαγωνισμούς, αλλά στην "επόμενη μέρα", μετά το 2021 (όταν άλλωστε θα υλοποιηθούν τα έργα τους) οπότε θα εφαρμόζεται το target model. Προσβλέπουν λοιπόν στη συμμετοχή τους στη χονδρεμπορική αγορά (μέσω ΦΟΣΕ) και εκτιμούν ότι θα είναι ανταγωνιστικότεροι των θερμικών μονάδων βάσης. Σε μια τέτοια προοπτική ενισχύονται από τη ραγδαία αύξηση της απόδοσης και από την πτώση της τιμής των τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας.

Συνολικά υποβλήθηκαν αιτήσεις για 262 έργα ΑΠΕ, εκ των οποίων 139 φωτοβολταϊκά πάρκα, 106 αιολικά πάρκα, 2 μονάδες βιομάζας, 6 μικρά υδροηλεκτρικά και 2 υβριδικά (της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή).

Σε αδρές γραμμές, υπάρχουν αιτήσεις σχεδόν για 2,1 GW φωτοβολταϊκά και σχεδόν για 800 MW αιολικά.

Ποιοί ζητούν φωτοβολταϊκά

Ανάμεσα στα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά έργα συγκαταλέγονται:

  • φωτοβολταϊκό 100 μεγαβάτ της εταιρείας “SKGR PV14 MON. I.K.E.” (συμφερόντων της οποίας φαίνεται ότι είναι πάρκα συνολικής δυναμικότητας 230 MW ακόμα),
  • φωτοβολταϊκό 94,6 μεγαβάτ της “CP & MES ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι.Κ.Ε.”,
  • ενώ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες υπέβαλε αιτήσεις για 19 φωτοβολταϊκά έργα συνολικής δυναμικότητας 360 MW.

Στις αιτήσεις για φωτοβολταϊκά ξεχωρίζουν επίσης τα 195 MW που κατέθεσε συνολικά η ΓΙΟΥΒΙ ΕΛΛΑΣ, τα 165 MW της ABO WIND, τα 185 MW της ECO SOLA, τα 155 MW της IDCIRCO SOLIS, τα 80 MW της SMART ENERGY. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ κατέθεσαν αιτήσεις για 2 φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 10 MW και η MOTOR OIL για δύο επίσης φωτοβολταϊκά από 2 MW το καθένα.

Αιτήσεις για αιολικά

Στις αιτήσεις για αιολικά ξεχωρίζουν η Χ.ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ με 3 πάρκα συνολικής ισχύος 132 MW σε Ροδόπη και Μεσσηνία, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 3 πάρκα 84 MW στα Τρίκαλα και η SIEMENS - GAMESA με 3 πάρκα συνολικής ισχύος 97 MW σε Θράκη και Κοζάνη.

Όσον αφορά τα αιολικά πάντως, ενδιαφέρουσα παράμετρο αποτελεί το γεγονός ότι έχει "κατέβει" πλήθος μικρών πάρκων, δυναμικότητας κάτω από 3 MW, τα οποία ως γνωστόν έχουν σταθερή ταρίφα χωρίς να χρειάζεται να κατέβουν σε διαγωνισμούς. Συγκεκριμένα, από τις 106 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά, οι 76 αφορούν έργα ισχύος μικρότερης ή ίσης με 3 MW.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι αιτήσεις δείχνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, ωστόσο το στοίχημα τώρα είναι κατά πόσον η ΡΑΕ θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και θα δώσει σε σύντομο χρόνο τις άδειες, σε όσους δικαιούνται, ώστε να μπορέσουν να μπούν στη διαδικασία υλοποίησης τα έργα.