Επενδύσεις 468 δισ. ευρώ στην ενέργεια μέχρι το 2030 στη ΝΑ Ευρώπη – 44 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Ο ενεργειακός κλάδος αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έκθεσης South East Europe Energy Outlook 2021 που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτιο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συνολικά στην περιοχή κατά το διάστημα 2021 – 2030 αναμένεται να υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους 468,643 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΕΝΕ, καταγράφεται σημαντική αύξηση των επενδυτικών προσδοκιών άνω του 40% σε σύγκριση με την τελευταία ανάλυση που είχε πραγματοποιηθεί το 2017 και προέβλεπε επενδύσεις της τάξης των 272 δισ. ευρώ στην επίμαχη περίοδο.

Όπως αναφέρει η έκθεση οι επενδυτικές προοπτικές στον ενεργειακό τομέα της ΝΑ Ευρώπης την επόμενη δεκαετία μπορούν να χαρακτηριστούν ως θετικές.

Σε όρους σχεδιαζόμενων επενδύσεων πέντε χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Ελλάδα) εμφανίζονται να κινούνται πολύ πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες προσελκύοντας τις αναγκαίες επενδύσεις σε μια ποικιλία ενεργειακών πρότζεκτ. 

Στην Ελλάδα οι εκτιμώμενες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να φτάσουν στην επίμαχη δεκαετία στα 44,4 δισ. ευρώ.

Η περιοχή συνολικά εμφανίζει ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες σχεδόν σε όλους τους ενεργειακούς τομείς. Συγκεκριμένα ανά τομέα οι προβλεπόμενες επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν την προσεχή δεκαετία στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι:

  • Στον τομέα του πετρελαίου επενδύσεις ύψους 63 δισ. ευρώ έναντι 38,79 δισ. ευρώ στην έκθεση του 2017.
  • Στον τομέα του φυσικού αερίου επενδύσεις ύψους 25,15 δισ. ευρώ έναντι 16,55 δισ. ευρώ στην προηγούμενη έκθεση
  • Στον ηλεκτρισμό αναμένονται επενδύσεις ύψους 150,15 δισ. ευρώ στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και την αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς και διανομής, ενώ ακόμη 109,9 δισ. ευρώ προβλέπεται να επενδυθούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (μικρά υδροηλεκτρικά, Αιολικά, φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά, βιομάζα, γεωθερμία)
  • Στην ενεργειακή αποδοτικότητα προβλέπονται επενδύσεις ύψους 88,7 δισ. ευρώ
  • Στις υποδομές φυσικού αέριου αναμένονται επενδύσεις ύψους 23,303 δισ. ευρώ
  • Στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις οι επενδύσεις αναμένεται να φτάσουν τα 8,44 δισ. ευρώ
  • Ενώ τα διασυνοριακά πρότζεκτ ενέργειας θα φτάσουν τα 31,743 δισ. ευρώ.

Τέλος σύμφωνα με τη μελέτη South East Energy Outlook 2021 η ζήτηση ενέργειας μέχρι το 2040 αναμένεται να κινηθεί ανοδικά στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία ενώ στις χώρες της περιοχής που ανήκουν στην Ε.Ε. αναμένεται να παραμείνει σταθερή.

Ωστόσο παρουσιάζονται σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τη ζήτηση των επιμέρους καυσίμων, καθώς αναμένεται σημαντική μείωση (όχι εξαφάνιση) των στερεών καυσίμων, το φυσικό αέριο εμφανίζει τάση, όχι πολύ μεγάλη, μείωσης, ενώ σημαντική μείωση καταγράφει και το πετρέλαιο.

Αντίστροφα, σημαντική αύξηση παρουσιάζει η ζήτηση για ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, Capital.gr)

Επενδύσεις 468 δισ. ευρώ στην ενέργεια μέχρι το 2030 στη ΝΑ Ευρώπη – 44 δισ. ευρώ στην Ελλάδα