Επαφές με funds για πώληση μεριδίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Προχωρημένες φαίνεται πως είναι οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την πώληση σημαντικού ποσοστού της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Πριν από λίγους μήνες η εταιρεία είχε δεχθεί κρούσεις τόσο από την αυστραλιανή Macquarie όσο και από ακόμα έναν επενδυτικό όμιλο, το όνομα του οποίου δεν έχει διαρρεύσει. Οι κρούσεις αυτές φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα δελεαστικές, ώστε να ξεκινήσουν συζητήσεις για την παραχώρηση ποσοστού της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, το ύψος του οποίου αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος του επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργου Περιστέρη είναι να διατηρήσει ένα σημαντικό ποσοστό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, τουλάχιστον τέτοιο που να του επιτρέπει να συνεχίσει να ενοποιεί την εταιρεία με τον όμιλο. Σήμερα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχει το 37,3% της θυγατρικής της στον τομέα των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), ενώ ο ίδιος ο κ. Περιστέρης ένα επιπλέον 11,06%, ήτοι 48,36% συνολικά. Ενα επιπλέον 6,46% ελέγχει ο εφοπλιστής κ. Ευ. Μαρινάκης, ποσοστό που επίσης είναι πιθανό να αποτελέσει μέρος των συζητήσεων που γίνονται. Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές ενδιαφέρονται για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού της εισηγμένης, καθώς φέρονται να επιθυμούν να προχωρήσουν και σε δημόσια πρόταση για τις υπόλοιπες μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το τίμημα ανά μετοχή που θα προσφερθεί θα καθορίσει και τις σχετικές εξελίξεις, προκειμένου να «καμφθούν» τυχόν αντιρρήσεις ή να αλλάξουν οι αρχικές προθέσεις της μιας ή της άλλης πλευράς.

Ο στόχος του Γ. Περιστέρη, το ποσοστό του Ευ. Μαρινάκη και η επιθυμία των επίδοξων αγοραστών.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξει «λευκός καπνός», αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ήδη ζητήσει από τους κατόχους ομολογιών που είχαν εκδοθεί το 2018 και το 2020 να συναινέσουν στη «χρήση καθαρών εσόδων, από την εκποίηση εξαιρούμενου περιουσιακού στοιχείου». Ουσιαστικά δηλαδή ζητείται το «πράσινο φως» για την πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου που δεν σχετίζεται με τους όρους έκδοσης των ομολόγων, αλλά συνιστά αντικείμενο ουσιαστικής αλλαγής του φορέας έκδοσής τους, δηλαδή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μάλιστα, κάτι ανάλογο είχε ζητηθεί και πριν από μερικούς μήνες, όταν συστάθηκε η θυγατρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Παραχωρήσεις. Η σχετική απόφαση των ομολογιούχων είναι προγραμματισμένο να ληφθεί, μέσω ηλεκτρονικής γενικής συνέλευσης, στις 27 Ιουνίου.

Με βάση πρόσφατη ενημέρωση της διοίκησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής προς αναλυτές, η εταιρεία προβλέπει ότι θα αποφέρει ετήσια λειτουργικά κέρδη άνω των 700 εκατ. ευρώ και μερίσματα ύψους 40 εκατ. ευρώ όταν ολοκληρωθεί το υφιστάμενο επενδυτικό πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί, ύψους 6 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 6,4 GW, από τα οποία θα παράγονται ετήσια έσοδα άνω του 1,25 δισ. ευρώ (από 405 εκατ. ευρώ το 2021).

 | H Kαθημερινή