Έως και 8 GW ο επικείμενος διαγωνισμός για offshore αιολικά στην Πορτογαλία

07 06 2022 | 10:50

Νωρίτερα του αρχικού προγραμματισμού και με μεγαλύτερη ισχύ προς δημοπράτηση, σχεδιάζεται να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τα υπεράκτια αιολικά στην Πορτογαλία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γραμματέας Ενέργειας της χώρας Joao Galamba.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός αρχικά προγραμματιζόταν για μέσα στο 2023 με το κυβερνητικό στέλεχος να δηλώσει πως «θα συμβεί το ταχύτερο δυνατό και θα είναι μεγάλος, με ελάχιστη δημοπρατούμενη ισχύ από 6 έως 8 GW».

Τοπικό μέσο ενημέρωσης, το Jonal de Negocios ανέφερε ότι ο Galamba είπε πως θα υπάρξει ένας διαγωνισμός «περισσότερο περίπλοκος σε σχέση με άλλους, ο οποίος δεν θα λανσαριστεί σε μόλις τρείς μήνες, επειδή περιλαμβάνει την εκβιομηχάνιση των λιμανιών», και αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση θέλει «να ξεκινήσει την διαδικασία το συντομότερο δυνατόν».

Με τα χερσαία φωτοβολταϊκά και τα αιολικά να αποτελούν «ήδη ώριμες» τεχνολογίες, ο Galamba αναφέρει ότι είναι η ώρα να στοχηματίσουμε στα υπεράκτια για να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση, όπως σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα.

Επιπρόσθετα, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με την Iberdrola, την Orsted, με την EDP/Engie και άλλες ανώνυμες γερμανικές εταιρεία για να συζητήσει την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Έως και 8 GW ο επικείμενος διαγωνισμός για offshore αιολικά στην Πορτογαλία