Εορτασμός της Παγκόσμιας ημέρας Ειρήνης στην Ηλεία.
Η Παγκόσμια μέρα Ειρήνης φέτος στην Ελλάδα γιορτάστηκε με εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τον ελληνικό κλάδο της IPPNW και το ΠΑΔΟΠ. Κέντρο των εκδηλώσεων ήταν η Δίβρη (Λαμπεία) μια μικρή κωμόπολη που είναι τμήμα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας του νομού Ηλείας.
Χαρήκαμε γιατί φιλοξενήσαμε μιαν εξαιρετική Γερμανίδα φοιτήτρια την Rosa Εmrich, που ήλθε στην Ελλάδα με το πρόγραμμα των φοιτητικών ανταλλαγών Ιατρικής της Εταιρείας μας, που φέτος ήταν πολύ πετυχημένο στη Θεσσαλονίκη χάρη στη φροντίδα του καθηγητή Αλέξη Μπένου. Ας σημειωθεί ότι ο Έλληνας φοιτητής Χρήστος Γιανναράς παρακολούθησε αντίστοιχα στο Βερολίνο για ένα μήνα μαθήματα στην Παιδιατρική κλινική του Βερολίνου πλάι στον Alex Rosen και απόλαυσε δεκαπέντε μέρες διακοπών στην Κατασκήνωση της IPPNW με κάλυψη όλων των εξόδων του από τους Γερμανούς συναδέλφους και ενεργοποιήθηκε τόσο, ώστε ήδη ξεκίνησε τη συγγραφή επιστημονικής εργασίας για το Τσερνόμπιλ, τη συμβολή του ελληνικού κλάδου της IPPNW στην ενημέρωση κοινού και γιατρών τότε και την ετοιμότητα της Ελλάδας σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος σήμερα.
Είμαστε πολύ τυχεροί επειδή στις εκδηλώσεις μας συμμετείχε ενεργά και ο Τούρκος φοιτητής του Πανεπιστημίου της Αγκυρας Emre Cagatay Bilgin ο οποίος σπουδάζει Διοίκηση επιχειρήσεων και παρακολουθεί μαθήματα στην ΜΚΟ Διώνη που εδρεύει στην κωμόπολη Λάλα που και αυτή αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα της Αρχαίας Ολυμπίας.
Σε όλες τις εκδηλώσεις δόθηκε αρκετή δημοσιότητα από τον τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα.
Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συναντηθούμε στην Αρχαία Ολυμπία με τον πρέσβη της Κύπρου κ Κυριάκο Κανεβέζοκαι να του θυμίσουμε εκ μέρους της ICAN την επικοινωνία μας με τον ΥΠΕΞ Κύπρου σχετικά με την ανάγκη υπογραφής από την Κύπρο στον ΟΗΕ της Συμφωνίας Πλήρους απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων (TPNW), την οποία η Κύπρος είχε υπερψηφίσει στις 7-7-2017. Ας σημειωθεί ότι η TPNW έχει ήδη υπογραφεί από 70 χώρες και επικυρωθεί από 26 ενώ στις 26 Σεπτεμβρίου (Παγκόσμια ημέρα πυρηνικού αφοπλισμού) σε ειδική τελετή θα υπογράψουν δύο ακόμη χώρες.
Ο κος Πρέσβης μας διαβεβαίωσε για την σταθερή προσήλωση της Κυπριακής κυβέρνησης στον πυρηνικό αφοπλισμό, αλλά η συγκυρία δεν είναι καλή τώρα για τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου, αλλά ότι ελπίζουν σύντομα να προχωρήσουν και σε αυτή τη διαδικασία.
Στις 20/9/2019 στο Στάδιο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας (όπου η Ολυμπιακή φλόγα παραδίδεται κατά την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων και είναι η ίδια φλόγα η οποία συνεχίζει να καίει στο βωμό της Χιροσίμα από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1964) τα παιδιά της περιοχής έκαναν παρέλαση κρατώντας τις σημαίες όλων των κρατών και σχημάτισαν το σήμα της ειρήνης, ενώ διαβάστηκε το μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guitierres, και η απάντηση των μαθητών και τελικά συμβολικά απελευθέρωσαν ένα περιστέρι.
Πολλοί τουρίστες μας έβγαζαν φωτογραφία και μας έδιναν συγχαρητήρια για το αντιπυρηνικό μήνυμα.
Στις 21/9/2019 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Δίβρης έγινε ημερίδα με θέμα «Ειρήνη -Πυρηνικά -περιβάλλον»
Οι συντελεστές της εκδήλωσης Ζαχαρίας Τριγάζης, Rosa Erlich, Πάνος Τριγάζης, Μαρία και Σωτήρης Σωτηρόπουλος |
Ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δίβρης Σωτήρης Σωτηρόπουλος μας καλωσόρισε, μετά ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ Πάνος Τριγάζης χαιρέτισε, ο Ζαχαρίας Τριγάζης μίλησε για τη σχέση του συνδικαλιστικού κινήματος με το ειρηνιστικό. η Rosa Emrich ενημέρωσε για τη δράση των φοιτητών και η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου μίλησε για τον πυρηνικό κίνδυνο και την ανάγκη υπογραφής στον ΟΗΕ της TPNW για να γίνει ο κόσμος ασφαλέστερος για όλους.
Μήνυμα στην εκδήλωση και αντιπροσωπεία έστειλε και ο βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός. Παρέστη και ο Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Βασίλης Αρβανίτης.
Ο Χαιρετισμός της Rosa Emrich (με λατινικούς χαρακτήρες όσα είπε ελληνικά, τα οποία έμαθε και να διαβάζει στον ένα μήνα που έμεινε στην Ελλάδα)
Κalimera,
Αγαπητοί Μαρία, Σωτήρη, ομιλητές και ακροατές
Efcharistó pára poly επειδή με προσκαλέσατε στην όμορφη Δίβρη, στο σπίτι σας και σε αυτή την εκδήλωση.
Με λένε Rosa Emrich. Είμαι φοιτήτρια Ιατρικής από τη Δρέσδη της Γερμανίας. Είμαι ακτιβίστρια για την υγεία και το κλίμα και ενεργό μέλος των φοιτητών της IPPNW.
Τον Αύγουστο έκανα εξάσκηση Γυναικολογία στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και επισκέφθηκα διαφορετικά μέρη όπου συνάντησα πολιτικά ενεργούς ανθρώπους, όπως την Οικόπολη στη Θεσσαλονίκη (ακτιβιστές οικολόγοι),Doc mobile (ιατρική βοήθεια για άστεγους και πρόσφυγες), Σχολείο (αυτοδιοικούμενο κέντρο μόρφωσης), Από Κοινού (συνεταιριστικό φεστιβάλ στις Σταγιάτες Πηλίου) την κοινωνική κλινική αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη, το Ελληνικό και τον Πειραιά, φυσικά τον ελληνικό κλάδο της IPPNW και πολλά άλλα που ήταν πολύ εντυπωσιακά, ενδιαφέροντα και ενημερωτικά.
Έτσι τι μπορώ να πω για σήμερα? Το θέμα μας είναι Ειρήνη Πυρηνικά Περιβάλλον.
Πώς θα μπορούσα να συμβάλω? Όπως είπα προέρχομαι από περιβάλλον ακτιβισμού για την κλιματική αλλαγή η οποία είναι το θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας ειρήνης. Απαιτούμε θεμελιώδεις αλλαγές, διότι οι σημερινές κοινωνίες επικεντρώνουν στην οικονομική ανάπτυξη για τους λίγους, ενώ εκμεταλεύονται τους πολλούς, και την γη και συνέχεια προκαλούν πολέμους.
Οι πόλεμοι και οι στρατιωτικές επεμβάσεις σκοτώνουν ανθρώπους. Όμως είναι και εκείνοι που καταστρέφουν περισσότερο το κλίμα. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί περισσότερες ένοπλες συγκρούσεις όπως ήδη βλέπουμε σε διεκδικήσεις για νερό και έδαφος. Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος «βία- κλιματική αλλαγή- βία» πρέπει επειγόντως να μεταμορφώσουμε τις κοινωνίες μας σε ανανεώσιμες. Σε αυτή τη διαδικασία, τα πυρηνικά εργοστάσια ποτέ δεν είναι η εναλλακτική λύση, είναι μέρος του προβλήματος.
Αυτό που χρειάζεται είναι να ξανασκεφθούμε τις κοινωνίες μας, να ξοδεύουμε χρήματα για υπηρεσίες υγείας, μόρφωση, επικοινωνία, αντί για στρατιωτικές δαπάνες. Να προωθούμε την ειρήνης και την αλληλεγγύη. Αλλαγή στο σύστημα και όχι κλιματική αλλαγή, αυτό είναι το σύνθημά μας.
Τελειώνω λέγοντας ότι είμαι ευτυχής επειδή κατά την παραμονή μου εδώ άκουσα τόσες προσωπικές ιστορίες. Αυτές δημιουργούν μια πολυεπίπεδη φωτογραφία της Ιστορίας. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για να δημιουργήσουμε την ειρήνη, ακούγοντας ο ένας τις ιστορίες του άλλου.
Efcharistó polí
Ο Πάνος Τριγάζης απευθύνει χαιρετισμό
Μετά τις ομιλίες οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν σπιτικό μπακλαβά και ήπιαν τοπικό ρακί. Μετά οι επισκέπτες της Δίβρης ξεναγήθηκαν στο αρχοντικό Πετραλιά, που είναι σημαντικό μουσείο για την ιστορία και το περιβάλλον της περιοχής.
Στο τέλος επισκέφθηκαν την Αγία Τριάδα (εκκλησία του 12 ου αιώνα) και το ανοικτό θεατράκι και το χώρο αναψυχής στο Λοζίσσο.
Το απόγευμα η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου και οι ξένοι φοιτητές πήγαν στον Πύργο για την παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Τριγάζη (έκδοση ΠΑΔΟΠ) «Λαμπράκης-Κύπρος Κοινή πορεία ειρήνης»
Ο ελληνικός κλάδος της IPPNW είχε εκδώσει το 1988 το βιβλίο της Μαρίας Αρβανίτη Σωτηροπούλου «Γρηγόρης Λαμπράκης ο πρωτοπόρος ειρηνιστής γιατρός» και ακολούθησε το κοινό βιβλίο Σωτηροπούλου- Τριγάζη με τίτλο «Παρασύνθημα Λαμπράκης» με στοιχεία για την σημασία του Λαμπράκη στο ειρηνιστικό κίνημα, που στη συνέχεια τμήμα του μεταφράστηκε στα αγγλικά και κυκλοφόρησε από το Ίδρυμα Russel (Spokesman 2013) .
Ενώ στην Ελλάδα το όνομα Λαμπράκη είναι πασίγνωστο και πλέον ενώνει τις πολιτικές παρατάξεις, στο εξωτερικό μόνο οι γηραιότεροι που θυμούνται την ταινία Ζ του Κώστα Γαβρά τον έχουν ακούσει, ενώ οι νεότεροι, όπως και οι φοιτητές μας τον αγνοούν πλήρως.
Έτσι είμαι περήφανη γιατί φέτος ένας αμερικανός γλύπτης ο Mark Muchich (ICAN) και ο πρόεδρος του αμερικανικού κλάδου της IPPNW Ira Helfand (και οι δυο της γενιάς του Ζ) δήλωσαν ότι επιθυμούν να διοργανώσουν φέτος στις ΗΠΑ εκδήλωση για το Λαμπράκη στην επέτειο του θανάτου του, επειδή πιστεύουμε ότι αφοσιωμένοι μέχρι θανάτου ειρηνιστές γιατροί πρέπει να είναι παγκόσμια σύμβολα και πρότυπα για τις επόμενες γενιές.
22 Σεπτεμβρίου 2019