Ενοποιούνται οι δύο κατηγορίες φωτοβολταϊκών στους διαγωνισμούς ΑΠΕ - Ποιά είναι η νέα κατηγοριοποίηση

23 01 2019 | 10:40

Δημοσιεύτηκε η γνωμοδότηση της ΡΑΕ με την οποία ενοποιούνται στους διαγωνισμούς ΑΠΕ οι κατηγορίες φωτοβολταϊκών ισχύος 500 κιλοβατ-1 μεγαβάτ και 1-20 μεγαβάτ, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο ρεπορτάζ του energypress.

Αναλυτικότερα, η Αρχή γνωμοδοτεί υπέρ της ενοποίησης των περιπτώσεων γ) και δ) των κατηγοριών έργων ως εξής:

«1. Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που εντάσσονται σε καθεστώς στήριξης με τη μορφή Λειτουργικής Ενίσχυσης μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών είναι:

α) Αιολικοί σταθμοί Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 3 MW και μικρότερης ή ίσης των 50 MW.

β) Αιολικοί σταθμοί Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 50 MW.

γ) Φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 500 kW και μικρότερης ή ίσης των 20 MW.

δ) Φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης των 20 MW.

ε) Συγκροτήματα τουλάχιστον δύο (2) αιολικών σταθμών που έχουν κοινό σημείο σύνδεσης στο Σύστημα ή το Δίκτυο Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 50 MW.

στ) Συγκροτήματα τουλάχιστον δύο (2) φωτοβολταϊκών σταθμών που έχουν κοινό σημείο σύνδεσης στο Σύστημα ή το Δίκτυο εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης των 20 MW.

ια) Συγκροτήματα τουλάχιστον ενός (1) αιολικού και ενός (1) φωτοβολταϊκού σταθμού που έχουν κοινό σημείο σύνδεσης στο Σύστημα ή το Δίκτυο Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 50 MW […]». 

Η ΡΑΕ σημειώνει ότι η ενοποίηση γίνεται για λόγους ενίσχυσης του ανταγωνισμού και μείωσης των τιμών της ενίσχυσης των φ/β εγκαταστάσεων προς όφελος των καταναλωτών. Αναλυτικότερα, σημειώνει ότι από τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα διεξαχθέντων ανταγωνιστικών διαδικασιών προκύπτει ότι οι τιμές για τις Κατηγορίες Ι (φ/β εγκατεστημένης μικρότερης ή ίσης του 1 MW) και ΙΙ (φ/β εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης του ενός και μικρότερης ή ίσης των 20 MW) κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα και ως εκ τούτου οι φ/β σταθμοί που ανήκουν στις εν λόγω Κατηγορίες είναι μεταξύ τους ανταγωνιστικοί. 

 

 

22 Ιανουαρίου 2019

Πηγή: energypress