Tο ενεργειακό «μενού» της Ευρώπης – Πώς διαμορφώνεται στην Ελλάδα.

05 06 2021 | 08:37

Οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης καλύπτονται με εισαγωγές και κατά κύριο λόγο από ορυκτά καύσιμα, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών να επιταχυνθεί η στροφή σε καθαρές μορφές ενέργειας. Το πετρέλαιο εξακολουθεί να έχει κυρίαρχο ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της γηραιάς ηπείρου, ενώ αρκετά υψηλό είναι και το μερίδιο του φυσικού αερίου. Η εικόνα αυτή ισχύει και στη χώρα μας. Ο ρόλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενισχύεται παρόλα αυτά σταθερά και τα επόμενα χρόνια προβλεπεται να πρωταγωνιστήσει. 

Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat που αφορούν το έτος 2019, η Ε.Ε. καλύπτει το 39% των αναγκών της από δική της παραγωγή ενέργειας και το 61% από εισαγωγές. 

Πέντε είναι οι κύριες πηγές ενέργειας για την Ε.Ε.:

  • Τα προϊόντα πετρελαίου (συμπεριλαμβανομένου του αργού), τα οποία έχουν ποσοστό 36% στο ενεργειακό «μενού» των Ευρωπαίων 
  • Το φυσικό αέριο, του οποίου το μερίδιο έχει ανέβει πλέον στο 22% 
  • Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχουν κατακτήσει μερίδιο 15% και διεκδικούν περισσότερο χώρο 
  • Η πυρηνική ενέργεια, που είναι μία καθαρή μορφή ενέργειας, αλλά με καταστροφικές συνέπειες σε περίπτωση ατυχήματος, με μερίδιο 13% 
  • Και τα στερεά ορυκτά καύσιμα με μερίδιο επίσης 13%. 

Μπορείτε να δείτε σε αυτό το βίντεο το μερίδιο της κάθε πηγής στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η εικόνα ανά την Ευρώπη

Οι πλέον εξαρτημένες χώρες από προϊόντα πετρελαίου είναι η Κύπρος (90%), η Μάλτα (87%) και το Λουξεμβούργο (65%). Το φυσικό αέριο από την άλλη καλύπτει περισσότερο από το 1/3 των αναγκών της Ιταλίας (39%) και της Ολλανδίας (37%). 

Τα στερεά ορυκτά καύσιμα είναι η κύρια πηγή ενέργειας για την Εσθονία (60%) και την Πολωνία (43%), ενώ η Γαλλία καλύπτει το 41% των αναγκών της από πυρηνική ενέργεια. Η τελευταία έχει αρκετά υψηλό μερίδιο και στο ενεργειακό μείγμα της Σουηδίας (31%).

Ηγέτιδες χώρες στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η Σουηδία και η Λετονία. Οι ΑΠΕ καλύπτουν στα δύο αυτά κράτη μέλη το 41% και το 37% των ενεργειακών αναγκών αντίστοιχα. 

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Η χώρα μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα προϊόντα πετρελαίου. Δεύτερη σημαντικότερη πηγή είναι το φυσικό αέριο, ενώ ακολουθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα βιοκαύσιμα, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί. 

 

G

 

 

31 Mαϊου 2021

moneyreview.gr