Ενεργειακή κρίση και επικίνδυνες πολιτικές
Τον τελευταίο καιρό η χώρα μας, όπως και όλη η Ε.Ε. αναμετράται με μια δύσκολη ενεργειακή πραγματικότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Δυστυχώς, ενώ βρισκόμαστε σε κόκκινο συναγερμό, επαναφέρονται από την κυβέρνηση ξεπερασμένες και επικίνδυνες τεχνολογίες και πολιτικές.
Ποιες είναι αυτές;
Η στήριξη -σύμφωνα με τις πρόσφατες επίσημες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης- των πετρελαϊκών εταιρειών και η επιτάχυνση των ερευνών και των εξορύξεων υδρογονανθράκων στις θάλασσες της Κρήτης και του Ιονίου, καθώς και σε χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Πρακτικές οι οποίες αποδεδειγμένα δεν συμβάλλουν στη διασφάλιση της ενεργειακής μας ασφάλειας και της μείωσης του ενεργειακού κόστους. Αντιθέτως, θα μας εγκλωβίσουν σε ένα ανυπολόγιστο κλιματικό αποτύπωμα, με άμεσες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αναπτύξει εργαλεία για την άμεση αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η μακροπρόθεσμη εξάρτηση από έργα εξόρυξης ορυκτών καυσίμων.
Επιπλέον, στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμεί εδώ και σχεδόν τρία χρόνια αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης έγκρισης σεισμικών ερευνών από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ασκήσαμε την αίτηση αυτή διότι η διαδικασία αδειοδότησης δεν προστατεύει επαρκώς το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον. Δυστυχώς, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ) κωλυσιεργούν, μη έχοντας υποβάλει στο Δικαστήριο, όπως έχουν υποχρέωση, τον απαιτούμενο διοικητικό φάκελο με τις απόψεις τους με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εκδίκαση της υπόθεσης.
Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που ζούμε σήμερα προϋποθέτει έναν μακροπρόθεσμο και κοινωνικά δίκαιο ενεργειακό σχεδιασμό και όχι προσωρινές και επιβλαβείς για τη φύση και τον άνθρωπο πολιτικές αποφάσεις. Αφού έχουμε την επιλογή να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν στη χώρα ενεργειακή ασφάλεια και απεξάρτηση από γεωπολιτικές αναταράξεις, εμείς γιατί να επιλέξουμε να μετατρέψουμε τη σημερινή ενεργειακή κρίση σε κρίση για τις επόμενες γενιές, ειδικά καθώς γνωρίζουμε ότι τα προγράμματα εξορύξεων δεν δίνουν καμία απολύτως λύση;
Μπορείς να διαβάσεις ολόκληρη τη έκτακτη τοποθέτησή μας για το θέμα, εδώ.
Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά, έχουμε και μια θετική εξέλιξη που δείχνει ότι το τέλος των ορυκτών καυσίμων είναι τελικά πολύ πιο κοντά από όσο συχνά ακούγεται. Η Total Energies, μια από τις τρεις εταιρίες που συμμετείχαν στην κοινοπραξία για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε μεγάλες θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί! Ο λόγος που αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της είναι ότι πλέον η εταιρεία δίνει έμφαση σε επενδύσεις σε ΑΠΕ και όχι σε υδρογονάνθρακες. Αυτή είναι μια πάρα πολύ σημαντική νίκη για την οποία παλεύουμε χρόνια τώρα επίμονα και συστηματικά. Ελπίζουμε και στις επόμενες!
Θεοδότα Νάντσου
Υπεύθυνη περιβαλλοντικής πολιτικής