Enel Green Power: Να μην εφαρμόζεται αναστολή της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις επενδύσεις στις ζώνες απολιγνιτοποίησης

Τις προτάσεις της υπέβαλε η Enel Green Power στη διαβούλευση του νομοσχεδίου απολιγνιτοποίησης, εστιάζοντας σε δύο θέματα που αφορούν τον χώρο των ΑΠΕ.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία προτείνει τα έργα απολιγνιτοποίησης εντός των ζωνών απολιγνιτοποίησης με προϋπολογισμό άνω των 5 εκατ. ευρώ να λαμβάνουν όχι μόνο το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων, αλλά και οποιοδήποτε άλλο κίνητρο (συσσωρευτικά) προβλέπεται στο πλαίσιο των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της επένδυσης.

Παράλληλα, για την παραπάνω κατηγορία έργων, επενδύσεων και αναπτυξιακών σχεδίων ζητά να μην εφαρμόζεται αναστολή της αδειοδοτικής διαδικασίας δεδομένης της υψηλής σημασίας και προτεραιότητας στην διαδικασία της Δίκαιης Μετάβασης.

Η EGP προτείνει τα παραπάνω με βάση την επείγουσα ανάγκη της προώθησης και στήριξης επενδύσεων στις περιοχές μετάβασης και προκειμένου να εξασφαλιστεί πως κανένα ‘Εργο ΔΑΜ δεν θα παρεμποδιστεί στην άμεση ολοκλήρωσή του και δεν θα υποστεί διαφορετική μεταχείριση έναντι των υπολοίπων.

Πέραν αυτών των σημείων, η EGP σχολίασε τα εξής:

"Η εταιρεία μας θεωρεί ότι η ορθή αξιοποίηση του Ταμείο Δίκαιης Ανάπτυξης θα αποτελέσει μια σημαντική ώθηση για την χώρα στην επίτευξη μιας ομαλής και επιτυχημένης ενεργειακής μετάβασης και την θέσπιση μιας κλιματικά ουδέτερης και κυκλικής οικονομίας. Η προώθηση των κατάλληλων επενδύσεων, ειδικά εκείνων που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη, όπως αυτές αποτυπώνονται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης των αντίστοιχων περιοχών, θα οδηγήσει στην ομαλή απεξάρτηση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας από την εξόρυξη και ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και στην υιοθέτηση νέων μοντέλων ανάπτυξης με θετικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρωτοβουλία θέσπισης κατάλληλου συστήματος διακυβέρνησης για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του εθνικού πλάνου για δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση. Η συντονισμένη παρακολούθηση και αξιολόγηση των διαδικασιών υλοποίησης των επενδύσεων καθώς και η διαχείριση των διαθέσιμων πόρων από κατάλληλα οργανωμένους φορείς είναι εξαιρετικής σημασίας για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του εθνικού στόχου για απολιγνιτοποίηση και οικονομικο-κοινωνική αναδιάρθρωση των περιοχών που πλήττονται άμεσα και έμμεσα.


Τέλος, θεωρούμε πολύ θετική την απόφαση για χαρακτηρισμό ‘Εργων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και την παροχή σε αυτά του κινήτρου ταχείας αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων το οποίο προβλέπεται στο οικείο νομοθετικό πλαίσιο περί στρατηγικών επενδύσεων. Η παροχή του εν λόγω κινήτρου είναι πολύ σημαντική δεδομένης της εξίσου μεγάλης σημασίας των έργων στις περιοχές Δίκαιης Μετάβασης για την ταχεία και ομαλή αποκατάσταση των συνεπειών της απολιγνιτοποίησης και επομένως η ταχεία ολοκλήρωσή τους δεν πρέπει να παρακωλύεται από οποιαδήποτε άλλο νομοθετική διάταξη.

Ωστόσο στην περίπτωση ορισμένων ιδιωτικών επενδύσεων υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω στήριξη προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους, ειδικά σε εκείνες που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον (δημιουργία θέσεων εργασίας, προώθηση οικονομικής και κοινωνικής βελτίωσης). Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε αρκετές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χρήση ενισχύσεων κεφαλαίου (investment aid) για συγκεκριμένες νέες επενδύσεις και οι οποίες καλούνται να ενταχθούν σε συνθήκες μη ώριμων αγορών με μεγάλη μεταβλητότητα".

 

 

 

27 Οκτωβρίου 2021

energypress