Έναρξη κατασκευής τον Οκτώβριο για το μεγάλο αντλησιοταμιευτικό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία – Ελήφθη η Τελική Επενδυτική Απόφαση.

Στις ράγες υλοποίησης μπήκε η αντλησιοταμιευτική μονάδα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, καθώς η εταιρεία έλαβε την Τελική Επενδυτική Απόφαση για την υλοποίηση του έργου, όπως ανέφερε η διευθύντρια Υδροηλεκτρικών Έργων της εταιρείας, Γιούλα Τσικνάκου, από το βήμα του συνεδρίου του ΙΕΝΕ. Σύμφωνα με την κ. Τσικνάκου, η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τετραετίας.

Λειτουργώντας ως «φυσική μπαταρία» για τη μαζική αποθήκευση ενέργειας, η μονάδα της Αμφιλοχίας θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση). θα περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο, με ωφέλιμους όγκους περίπου 5 και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα), ενώ ως κάτω ταμιευτήρα θα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Η ετήσια παραγωγή ενέργειας της υποδομής θα αγγίζει τις 816.00 GWh.

Η επένδυση θα αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ, με ποσοστό άνω του 70% των κεφαλαίων να διοχετεύονται στην ελληνική αγορά, καθώς οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί αποτελούν έργα με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία. Κατά την κατασκευή του σταθμού θα δημιουργηθούν περί τις 1.200 θέσεις εργασίας, ενώ στη φάση λειτουργίας του εκτιμάται πως θα απασχολούνται 100 άτομα περίπου.

«Ακάλυπτη» από το Target Model η αποζημίωση του 88% των υπηρεσιών

Όπως ανέφερε η κ. Τσικνάκου στο συνέδριο, η αντλησιοταμίευση αποτελεί μία απολύτως ώριμη τεχνολογία, η οποία είναι η πλέον κατάλληλη για τη μαζική αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη λύση παγκοσμίως για αυτό τον σκοπό, καθώς αντιστοιχεί στο 94% και πλέον της εγκατεστημένης ισχύος αποθηκευτικών μονάδων.

Έτσι, οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 161 GW, που λειτουργούν ανά την υφήλιο,  αποδεικνύουν στην πράξη ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία συμβάλλει στη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος, μειώνοντας τόσο το κόστος του όσο και τις εκπομπές που αυτό προκαλεί. Σε αυτό το πλαίσιο, μελέτες της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ειδικά για το έργο στην Αμφιλοχία έχουν δείξει πως, μέσω της συμμετοχής στις χονδρεμπορικές αγορές του Target Model, θα αποζημιώνεται για μόλις το 12% των υπηρεσιών που παρέχει. Ως συνέπεια, το υπόλοιπο 88% μένει «ακάλυπτο» από τους μηχανισμούς της αγοράς.

Εγκρίσεις από τη ΡΑΕ 65 αδειών 4,4 Γιγαβάτ

Μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Δρ Αθανάσιος Δαγούμας σημείωσε πως η ερμηνευτική εγκύκλιος στην οποία προχώρησε η Αρχή, με την οποία ορίζεται ότι η αδειοδότηση των μονάδων αποθήκευσης μπορεί να γίνει με βάση τον Κανονισμό που αφορά τις μονάδες παραγωγής ρεύματος, ήρε τα εμπόδια για την έναρξη «ωρίμανσης» ανάλογων επενδύσεων. Η προσέγγιση αυτή ήρε την ανάγκη να δημιουργηθεί εξαρχής ένα ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο, κάτι που θα ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρο, την ίδια στιγμή που καταγράφεται υψηλή ενδιαφέρον για την εγκατάσταση τέτοιων έργων.

Ενδεικτικό αυτού του ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα, είναι το γεγονός ότι από τον τον Οκτώβριο του 2019 έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στην Αρχή για όλες τις συναφείς τεχνολογίες (συστοιχίες μπαταριών, υβριδικοί σταθμοί ΑΠΕ και αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί).

Έτσι, από τότε έχουν κατατεθεί 98 αιτήματα για έργα ισχύος 8,9 Γιγαβάτ, που καλύπτουν και τους τρεις τύπους έργων. Η ΡΑΕ έχει εγκρίνει 65 άδειες συνολικής ισχύος 4,4 Γιγαβάτ, ενώ εκκρεμούν προς έγκριση 34 άδειες 4,5 Γιγαβάτ.

 

 

28 Απριλίου 2021

energypress