Ένα παγόβουνο στο μέγεθος της Μάλτας μόλις αποκολλήθηκε από παγετώνα της Ανταρκτικής .

18 02 2020 | 14:49

Ένας παγωμένος όγκος ίσος με τρία Σαν Φραντσίσκο αποκολλήθηκε από παγετώνα της Ανταρκτικής.

Ένα παγόβουνo αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Pine Island Glacier (PIG), στις εσχατιές της Ανταρκτικής, όπως κατέγραψαν οι δορυφορικές εικόνες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA). 

Πρόκειται για ένα πελώριο τμήμα πάγου, 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων - έκταση που ισοδυναμεί με τη Μάλτα, την Ατλάντα ή τρεις φορές το Σαν Φραντσίσκο. 

F
ESA

Μία σειρά από μικρότερα ρήγματα που είχαν εντοπίσει οι δορυφόροι της ESA από τις αρχές του 2019, μεγάλωσαν αυτήν την εβδομάδα. Και κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκούριακου, καταγράφηκε ένα σημαντικό ρήγμα ή συμβάν αποκόλλησης στην παγονησίδα του παγετώνα Pine Island. Λίγες ώρες μετά, ένα τεράστιο κομμάτι παγωμένου όγκου είχε αποκολληθεί από τον παγετώνα, δημιουργώντας μια σειρά μικρότερων παγόβουνων - εκ των οποίων το μεγαλύτερο κατάφερε να κερδίσει και ονομασία ως B-49. 

G
ESA

«Αυτό που βλέπετε είναι συνάμα τρομακτικό και όμορφο» εξηγεί ο Μαρκ Ντρινκγουότερ, επικεφαλής του τμήματος της ESA Επιστημών της Γης, συμπληρώνοντας πως «είναι σαφές από τις εικόνες αυτές πως (ο παγετώνας Pine Island Glacier) αντιδρά δραματικά στην κλιματική αλλαγή». 

Ενώ η αποκόλληση παγόβουνων από παγετώνες είναι μία φυσική διαδικασία, ο Ντινκγουότερ σημείωσε πως ο ρυθμός λιωσίματος των πάγων και αποκολλήσεων που καταγράφονται στη Δυτική Ανταρκτική είναι ταχύτερος από ό,τι είναι καταγεγραμμένο έως τώρα στα δορυφορικά αρχεία. 

«Αυτό που είναι ανησυχητικό, είναι πως η καθημερινή ροή δεδομένων από τους δορυφόρους αποκαλύπτει ένα δραματικό ρυθμό κατά τον οποίο το κλίμα επανακαθορίζει το πρόσωπο της Ανταρκτικής» σημειώνει ο ίδιος.   Αναφέρθηκε δε, σε μία «ανισορροπία» στο παγετωνικό σύστημα που σημαίνει πως οι συνέπειες από τις υψηλότερες θερμοκρασίες, τους θερμότερους ωκεανούς και τη μείωση της χιονόπτωσης, δεν επιτρέπουν στον παγετώνα να ανανεωθεί, αναπληρώνοντας τον πάγο του.   Ο παγετώνας Pine Island μαζί με το «γείτονά» του Thwaites δρουν κάπως σαν αρτηρίες που συνδέουν το στρώμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής με τον ωκεανό. Σύμφωνα με τη NASA η συγκεκριμένη περιοχή διαθέτει αρκετό πάγο που αν λιώσει, μπορεί να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά 1,2 μέτρα.   Το τελευταίο συμβάν αποκόλλησης είναι το έβδομο που σημειώνεται στον συγκεκριμένο παγετώνα, στον αιώνα που διανύουμε. Σύμφωνα με το πρόγραμμα γεωσκόπησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι προηγούμενες αποκολλήσεις καταγράφηκαν το: 2001, 2007, 2013, 2015, 2017 και 2018. Τα ολοένα και μικρότερα διαστήματα μεταξύ των αποκολλήσεων είναι ενδεικτικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, της κακής κατάστασης του παγετώνα.  

Με πληροφορίες από CNN/National Geographic.

 

 

13 Φεβρουαρίου 2020

LIFO