Ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχημένη έναρξη του target model - 4 αποφάσεις της ΡΑΕ συμπληρώνουν το "πάζλ".

Προς ολοκλήρωση βαίνουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του target model που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να αναρτά στη πλατφόρμα της Διαύγεια τέσσερις αποφάσεις που αφορούν το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Οι αποφάσεις είναι εξής:

Απόφαση ΡΑΕ Υπ'Αριθμ. 945/2020: Μεθοδολογία επιβολής μέτρων κατά των Συμμετεχόντων κατά τις διατάξεις της ενότητας 3.7 του Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας & Ενδοημερήσιας Αγοράς και του άρθρου 18 παρ. 4 του ν. 4425/2016

Απόφαση ΡΑΕ Υπ' Αριθμ. 1007/2020: Έγριση της Εκτελεστικής Απόφασης αναφορικά με “Χρεώσεις και Τέλη EnExClear για την Εκκαθάριση Συναλλαγών Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς για τα έτη 2020-2022”

Απόφαση ΡΑΕ Υπ' Αριθμ. 954/2020: Μεθοδολογία Υπολογισμού Ενεργοποιημένης Ενέργειας Εξισορρόπησης σύμφωνα τις διατάξεις του άρθρου 84 του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης και της παραγράφου 4 του άρθρου 18 του ν. 4425/2016

Απόφαση ΡΑΕ Υπ' Αριθμ. 1008/2020: Κανόνες εκκαθάρισης σε περίπτωση αναστολής των δραστηριοτήτων της αγοράς

Αναλυτικότερα οι τέσσερις αποφάσεις

Σε ότι αφορά την πρώτη απόφαση της ΡΑΕ, να σημειωθεί ότι η επιβολή μέτρων ακολουθεί της παραβίασης του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από τους Συμμετέχοντες, με τα ανωτέρω μέτρα να επιβάλλονται βάσει μεθοδολογίας, η οποία καθορίζεται με απόφαση της ΡΑΕ κατόπιν σχετικής εισήγησης του ΕΧΕ. Ειδικότερα, προσδιορίζονται οι εκάστοτε περιπτώσεις όπου τίθεται θέμα παραβίασης και ακολούθως δύο κατηγορίες μέτρων, το “αρχικό μέτρο” και το “μέτρο σε περίπτωση υποτροπής ή μη επίλυσης του προβλήματος εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος”.

Με την απόφαση Υπ' Αριθμ. 1007/2020 προσδιορίζονται οι χρεώσεις και τα τέλη EnExClear ως φορέα Εκκαθάρισης που καλούνται να καταβάλλουν τα άμεσα Εκκαθαριστικά Μέλη με την ιδιότητα του Συμμετέχοντα. Η απόφαση αφορά τα έτη 2020-2022. Να θυμίσουμε ότι ήδη βρίσκεται σε ισχύ η ανάλογη απόφαση για τα τέλη και τις χρεώσεις για τη λειτουργία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς για τα έτη 2020-2022.

Αναλόγως της καταγορίας που εντάσσεται ο συμμετέχων προσδιορίζεται η ετήσια συνδρομή. Στο άρθρο 3 καθορίζονται τα τέλη εκκαθάρισης συναλλαγών για τις δύο αγορές (day-ahead και intraday), στο άρθρο 4 η χρέωση για τη διατήρηση Λογαριασμού Εκκαθάρισης και στο άρθρο 5 η χρέωση για τη διαχείριση Εγγυητικών Επιστολών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και σημασία παρουσιάζει η τρίτη απόφαση της ΡΑΕ για τον καθορισμό της μεθοδολογίας Υπολογισμού Ενεργοποιημένης Ενέργειας Εξισορρόπησης.

Η πραγματική λειτουργία των μονάδων παραγωγής παρουσιάζει κάποιες φορές συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τόσο τη λύση των διαφόρων αγορών, όσο και το ύψος της Εντολής Κατανομής που εκδίδεται γι’ αυτές σε πραγματικό χρόνο.

Ειδικότερα, η επαναδήλωση της διαθεσιμότητας, ανάλογα με το χρόνο που εκτελείται, δύναται να επηρεάσει τα παραπάνω μεγέθη, αφού η μη επέλευση του γεγονότος της επαναδηλώσεως θα οδηγούσε πιθανότατα σε διαφορετικά αποτελέσματα όσον αφορά στη χρονική εξέλιξη των λύσεων και των εντολών για τη λειτουργία των μονάδων. Επιπλέον, η μη τήρηση πέραν κάποιων εύλογων ορίων ανοχής, των Εντολών Κατανομής από τις μονάδες επηρεάζει τη λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης τόσο στον τρέχοντα, όσο και σε μελλοντικό πραγματικό χρόνο. Συνεπώς,

  • η επαναδήλωση της διαθεσιμότητας που επηρεάζει τις λύσεις των αγορών ή/και το ύψος των Εντολών Κατανομής σε πραγματικό χρόνο, καθώς και
  • η μη τήρηση, πέραν κάποιων εύλογων ορίων ανοχής, των Εντολών Κατανομής,

καθιστά αναγκαίο τον εκ των υστέρων επαναϋπολογισμό της Εντελλόμενης Ενέργειας έτσι ώστε στο πλαίσιο της Εκκαθάρισης να υπολογίζεται με βάση τη νέα Εντελλόμενη Ενέργεια:

  • η πραγματική Απόκλιση της μονάδας από την Εντελλόμενη Ενέργεια και άρα μια εύλογη χρεοπίστωση για την απόκλιση αυτή, και
  • η Ενέργεια που θα έπρεπε να είχε προσφερθεί από τη μονάδα για λόγους Εξισορρόπησης ή Μη και άρα μια εύλογη χρεοπίστωση λαμβάνοντας υπόψη την ενέργεια αυτή αλλά και τις Χρεώσεις Μη Συμμόρφωσης λόγω σημαντικής απόκλισης στην παροχή Ανοδικής ή Καθοδικής Ενέργειας Εξισορρόπησης ή Ενέργειας για Σκοπούς Εκτός Εξισορρόπησης,

με τρόπο που να αντανακλά στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας της μονάδας.

Με την τελευταία απόφαση προσδιορίζεται ο τρόπος αντίδρασης(βασικές αρχές, μεθοδολογία και μέτρα) του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς σε περίπτωση αναστολής των δραστηριοτήτων της αγοράς. Η ισχύς της απόφασης άρχεται από την ημέρα έναρξης λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης.

 

 

12 Αυγούστου 2020

energypress