Εμβόλιο για την Ενεργειακή πανδημία

Όταν έγραφε ο Νιόνιος το γνωστό «Το χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε, για άλλα δέκα χρόνια άντε καθαρίσαμε.[i]» δεν φανταζόταν τι θα γινόταν 40 χρόνια μετά.

Γιατί οι χειμώνες έρχονται, τους πηδάμε κακήν κακώς, μα ξεφυτρώνουν κι άλλοι και τα «δέκα καθαρά χρόνια» δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα. Και το διακύβευμα είναι αν θα τους πηδήξουμε ή αν εν τέλει θα μας πηδήξουν (οι χειμώνες, για να μην παρεξηγιόμαστε)

Μόλις λοιπόν βγάλαμε με τα ζόρια το χειμώνα του 2023 η Κομισιόν έβγαλε οδηγίες για τον επόμενο: Τέρμα οι επιδοτήσεις στην Ενέργεια από το τέλος του 2023[ii]

Εύκολα λέγεται αυτό και πιο εύκολα γίνεται και αντικείμενο πολιτικής προεκλογικής αντιπαράθεσης, όπως θυμόμαστε μια και είναι πρόσφατο.

 

Προσωπικά είμαι και ήμουν ανέκαθεν κατά των επιδοτήσεων γιατί απλά γεμίζουν τα ταμεία των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Είναι ένα γνωστό διαχρονικό πρόβλημα, του οποίου το ύψος έφτασε στα 5,9 τρις δολάρια (to 2020) και το οποίο στηλίτεψε μεταξύ άλλων ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο[iii].

a

Είναι το μεγάλο σκάνδαλο της ενίσχυσης με διάφορα τερτίπια της πιο πλούσιας βιομηχανίας στον πλανήτη. Η οποία, για να μην ξεχνιόμαστε, είναι υπεύθυνη όχι απλά για την κλιματική αλλαγή, αλλά για την κλιματική κρίση η οποία πλησιάζει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Προφανώς, σε πρώτη ανάγνωση οι επιδοτήσεις, κατ’ αρχήν, βοήθησαν πολλούς να κρατήσουν το κεφάλι τους έξω από το νερό μια και κράτησαν τις τιμές ενέργειας σε προσιτά/λογικά επίπεδα.

Το ερώτημα λοιπόν είναι πως παρέχεις ενέργεια σε προσιτές τιμές χωρίς επιδοτήσεις (και χωρίς κλιματική κρίση);

 

Η κομισιόν έβγαλε ένα φιρμάνι με 4 συστάσεις[iv] για την Ελλάδα. Όλη η ουσία για την ενέργεια είναι στο 4ο

4. Μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και περαιτέρω επιτάχυνση της διαφοροποίησης της οδών εφοδιασμού ενέργειας. Περαιτέρω επέκταση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την ολοκλήρωση και την επιβολή των νέων νομικών πλαισίων για τη διαδικασία αδειοδότησης και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αυξάνοντας την ικανότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και της αποθήκευσης, προωθώντας την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τη θέσπιση νομοθετικών πλαισίων για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου και βιομεθανίου. Ενίσχυση της εφαρμογής μέτρων που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων για ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, καθώς και προσπάθειες πολιτικής με στόχο στην παροχή και την απόκτηση των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση. Στήριξη για την απαλλαγή του τομέα των μεταφορών από τις ανθρακούχες εκπομπές, ιδίως με την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Και προκύπτει το ερώτημα: τι προλαβαίνει να κάνει ένα κράτος από όλα αυτά πριν μπει ο χειμώνας;

Προφανώς πολύ λίγα.

Μου επιτρέπετε όμως, ως παλιός στο χώρο, να πω ότι μπορώ να βρω αυτό το κείμενο των συστάσεων σε προτάσεις πολιτικής που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι από τη δεκαετία του ΄90 άπειρες φορές και που φυσικά δεν άκουσε κανείς.

Η ενεργειακή αποδοτικότητα, ο μηδενισμός της ενεργειακής σπατάλης και οι ανανεώσιμες μαζί με αποθήκευση ήταν, είναι και θα είναι η μόνη φθηνή, βιώσιμη, φιλική στο περιβάλλον και κλιματικά συμβατή ενεργειακή λύση, καθώς και η πιο φιλειρηνική και δημοκρατική για προφανείς λόγους.

Αυτό είναι το εμβόλιο με 100% αποτελεσματικότητα στην ενεργειακή πανδημία.

Μέχρι αυτό να γίνει αποδεκτό από αγορές και πολιτικούς και να εφαρμοστεί οι χειμώνες θα παίρνουν σειρά στο πήδημα, με το συμπάθιο φυσικά.

Σύμβουλος Μηχανικός ΑνανεώσιμωνΠηγώνΕνέργειαςΔιευθυντής RECCReC /Renewable Energy & Climate Change Research Center @TUMιΕπισκέπτηςκαθηγητήςΠανεπιστήμιο TUM,  Μομπάσα, ΚένυαΕπισκέπτηςκαθηγητήςΠανεπιστήμιο MUST, Meru,  Κένυα


[i]               https://www.youtube.com/watch?v=0YT20rPza8I

[ii]               https://www.anatropinews.gr/2023/05/24/%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B9%CF%8C%CE%BD-%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%B1-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BD/

[iii]              https://www.imf.org/en/Topics/climate-change/energy-subsidies

[iv]              https://www.anatropinews.gr/2023/05/24/%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B9%CF%8C%CE%BD-%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%B1-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BD/

 

1