Έλλειμμα ΕΛΑΠΕ: Επιστολή και από τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών προς Μαξίμου για να μην πληγεί ο κλάδος.

Οι εταιρείες κατασκευής αιολικού εξοπλισμού που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας (ανάμεσά τους η VESTAS που έχει κάτι λιγότερο από το 50% των ανεμογεννητριών που έχουν εγκατασταθεί) πήραν τη σκυτάλη από τους μεγάλους ξένους επενδυτές ΑΠΕ, και εφιστούν την προσοχή σχετικά με τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση για βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι εκπρόσωποι των ξένων κολοσσών έστειλαν κοινή επιστολή προς τον κ. Χατζηδάκη, αλλά και το γραφείο του Πρωθυπουργού, η οποία κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνη των επενδυτών ΑΠΕ.

Επισημαίνουν δηλαδή τον κίνδυνο που ελλοχεύει να μπουν υπό επανεξέταση επενδυτικά σχέδια των εταιρειών ΑΠΕ στη χώρα μας, ως επακόλουθο της επενδυτικής ανασφάλειας που δημιουργεί η όποια εκ των υστέρων αλλαγή στους όρους των υπογεγραμμένων συμβάσεων των παραγωγών ΑΠΕ.

Υπενθυμίζουν ταυτόχρονα ότι η προηγούμενη αντίστοιχη κίνηση με τις έκτακτες εισφορές και το new deal του 2014 οδήγησε σε επενδυτικό χειμώνα από τον οποίο μόλις βγαίνει ο τομέας.

Οι εταιρείες που κατασκευάζουν ανεμογεννήτριες δραστηριοποιούνται, ως γνωστόν, σε όλο τον κόσμο και είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι οι πολύ μεγάλες επενδυτικές εταιρείες (όπως η ENEL, η EDF, η IBERDROLA) επιλέγουν τα επενδυτικά project που τους προτείνουν οι κατά τόπους θυγατρικές, συγκρίνοντας την προσδοκώμενη απόδοση, αλλά και άλλους παράγοντες, μεταξύ των οποίων το ρίσκο κάθε χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, μια χώρα που εμφανίζεται να αλλάζει αναδρομικά τις συμβάσεις, αυξάνει την κλίμακα ρίσκου την οποία ενσωματώνει μια επένδυση.

Η συγκεκριμένη παράμετρος αξιολογείται βεβαίως από το ΥΠΕΝ κατά τους υπολογισμούς που κάνει τις ημέρες αυτές, ωστόσο είναι σαφές ότι ο κ. Χατζηδάκης έχει να λύσει μια πολύ δύσκολη εξίσωση, με όλες τις εκδοχές λύσεων να έχουν, η κάθε μία, τα δικά της μειονεκτήματα.

Πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να συζητηθεί σύντομα με τους φορείς των επενδυτών ΑΠΕ μια δέσμη προτάσεων της οποίας βασικό χαρακτηριστικό θα είναι, όπως λέγεται αρμοδίως, ότι θα είναι "δίκαιη και ισορροπημένη".

 

 

4 Νοεμβρίου 2020

energypress