Ελάχιστα νέα χερσαία αιολικά "βλέπει" το νέο ΕΣΕΚ στην πορεία προς το 2030 και το 2050 – Φωτοβολταϊκά και offshore τραβούν το «κάρο» της ενεργειακής μετάβασης

Την κυριαρχία αρχικά των φωτοβολταϊκών και μεταγενέστερα των υπεράκτιων αιολικών που θα αναπτυχθούν στις ελληνικές θάλασσες έρχεται να επισφραγίσει η πρόταση του ΥΠΕΝ για το νέο ΕΣΕΚ, ως τα βασικά «εργαλεία» για την επίτευξη των στόχων κλιματικής ουδετερότητας με ορίζοντα το 2050 και ενδιάμεσο στόχο το 2030.

Τα «νούμερα» που περιλαμβάνει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπουν ιδιαίτερα φιλόδοξους ρυθμούς ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών σε όρους εγκατεστημένης ισχύος, καθώς από τα 4.8 GW το 2022 τίθεται στόχος για 14.1GW το 2030 και 34.5 GW το 2050.

 

Έτερος πυλώνας για την επίτευξη της μετάβασης σε μια οικονομία ουδέτερη περιβαλλοντικά αποτελούν τα υπεράκτια αιολικά όπου ο αρχικός στόχος για 2.7 GW εγκατεστημένης ισχύος το 2030 εκτοξεύεται στα 17.3 GW το 2050, όπως αποτυπώνεται στο παρακάτω διάγραμμα από την παρουσίαση του Υπουργείου Ενέργειας.

Φ

Στον αντίποδα κινούνται τα χερσαία αιολικά, γεγονός που αποτυπώνει την εκτίμηση της πολιτείας ότι θα είναι περιορισμένη η ανάπτυξη νέων έργων στην ελληνική επικράτεια. Συγκεκριμένα, το «draft» του ΥΠΕΝ προβλέπει τα onshore αιολικά από 4.6 GW που «έκλεισαν» το 2022 (στην πραγματικότητα έκλεισαν στα 5 GW), να αυξηθούν σε 7.1 GW το 2030 και μόλις 10.5 GW το 2050. Πρόκειται για ρυθμό αύξησης εγκατεστημένης ισχύος σημαντικά υποδεέστερο έναντι των δύο άλλων τεχνολογιών, φωτοβολταϊκών και υπεράκτιων αιολικών.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την χθεσινή παρουσίαση του ΕΣΕΚ σε δημοσιογράφους, οι πιο μετριοπαθείς στόχοι επέκτασης στα χερσαία αιολικά εδράζονται στο γεγονός ότι οι διαθέσιμες περιοχές που μπορούν να φιλοξενήσουν τέτοια έργα έχουν περιοριστεί.

Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ βρίσκεται η πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ «Απάτητα Βουνά», όπου περιλαμβάνονται μια σειρά περιοχές της χώρας όπου απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων και η δημιουργία τεχνητών επεμβάσεων, που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον. Άρα απαγορεύονται τα αιολικά πάρκα.

Εκ του αποτελέσματος, βλέποντας τον στόχο που ενσωματώνει το προτεινόμενο ΕΣΕΚ, ανάλογους περιορισμούς, πιθανότατα, θα περιλαμβάνει και ο χωροταξικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην ελληνική επικράτεια, οποίος βρίσκεται υπό συζήτηση και διαμόρφωση χωρίς να υπάρχουν νεότερες πληροφορίες για την ολοκλήρωσή του.